1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinna linn loob mänguväljakutele tegelusvõimalused erivajadustega lastele
Tallinna linn loob mänguväljakutele tegelusvõimalused erivajadustega lastele

Tallinna linn loob mänguväljakutele tegelusvõimalused erivajadustega lastele

Tallinn linn ehitab ja rekonstrueerib linnaosades järk-järgult mänguväljakuid, luues arengu- ja mängimisvõimalused erivajadustega lastele ning nende perede jaoks. Järgmise aasta linnaeelarve eelnõus on mänguväljakute ehituseks ja renoveerimiseks ette nähtud ligi 1,6 miljonit eurot.

Nii rajatakse ja uuendatakse tulval aastal mängu- ja spordiväljakuid ning peremänguväljakud kohandatakse vastavalt erivajadustega laste vajadustele.  

Projekti eestvedaja, Tallinna sotsiaal- ja tervishoiu valdkonda kureeriv abilinnapea Betina Beškina märkis, et linnakeskkonna üheks osaks on kahtlemata kaasaegne mänguväljakute võrgustik, mis toetab nii laste kui ka täiskasvanute tervist ja arengut. „Kaasaegsete mänguväljakute juurde peaks iseenesest mõistetavalt kuuluma vähemalt mõned elemendid erivajadustega lastele,“ nentis Beškina. „Meie sooviks on, et igas linnaosas pakuksid mänguväljakud mitmekülgseid arengu- ja mängimisvõimalusi eri vanuses ja erinevate vajadustega lastele. Mängides saab laps ennast füüsiliselt ja psüühiliselt arendada, kogedes midagi uut ja pannes ennast proovile. Ühtlasi arendab see ka lapse sotsiaalseid oskusi, mis on lapse tuleviku jaoks väga oluline.“ 

MTÜ Eriline Maailm juhataja Julia Stolberova sõnul on erivajadustega lastele  mänguväljakute loomine kauaoodatud algatus. „Peame väga oluliseks, et iga lapse kodu vahetusläheduses oleks mänguväljak, kus saab koos perega olla, teiste lastega mängida ja suhelda. Ühtlasi aitab see lastel arendada vajalikke suhtlemisoskusi ja suurendada vastupidavust,“ ütles Stolberova. „Selliste mänguväljakute loomine, kus kõik lapsed vaatamata oma eripärale saavad koos mängida, on järjekordne etapp ühtlustunde arendamiseks meie ühiskonnas. Ma usun, et see on oluliseks sammuks eelarvamustevaba ning salliva ühiskonna ja keskkonna loomisel.“

Nii rekonstrueeritakse järgmisel aastal neli mänguväljakut Nõmmel ja Haaberstis ning kaks peremänguväljakut Lasnamäel. Igale väljakule planeeritakse vähemalt 1-2 elementi, mida saavad kasutada ka erivajadusega isikud. Kaks uut mänguväljakut rajatakse Piritale ning Lasnamäele tuleb uus peremänguväljak aadressil Ümera tn 21b ja väikelaste mänguväljak Punane tn 17 haljasalale, Mustamäel ehitatakse mänguväljak aadressil Akadeemia tee 30. Kesklinnas rekonstrueeritakse mänguväljak Lastekodu tn 32 ning mänguväljak rajatakse ka Tammsaare parki.

Põhjalikult rekonstrueeritakse ka Stroomi ranna peremänguväljak. Planeeritud linnakusse on võimalik ligi pääseda ratastooliga ning saab kasutada erinevaid tegeluspaneele ja koos mängida. Kogu ala on kaetud kummikattega, et oleks tagatud ligipääs kõigile liikumispuudega inimetele. Lisaks mänguelementide on ka trenažöörid.

Head Uudised GoodNews