1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinna linnaosades käivitati kaasamiskeskused
Tallinna linnaosades käivitati kaasamiskeskused

Tallinna linnaosades käivitati kaasamiskeskused

Foto: Toomas Tuul (Tallinna Ettevõtlusameti turismiosakond)

Tallinna linnaosades on hoogsalt käivitunud kaasamiskeskuste tegevus, haarates juba sadu inimesi, kes soovivad oma ettepanekutega lülituda linna positiivse programmi koostamisse. Tänaseks on laekunud üle 400 erineva ettepaneku.

Linnaosavanemate nõupidamisel märgiti, et linnaosade elanikel on elav huvi pakkuda välja ideid ja mõtteid, mida lähitulevikus linnaosades võiks ära teha.
Näiteks on Lasnamäe linnaosa valitsusse laekunud juba 262 ettepanekut erinevaist valdkondadest. Oma arvamusi saab esitada jätkuvalt nii linnaosade lehtedes pakutud vormis kui ka kaubanduskeskustesse üles seatud küsitluspunktides.
„Mul on hea meel, et meie algatus on vilja kandma hakanud. Linnakodanike aktiivsus näitab, et vajadus sellise väljundi järele on suur,“ ütles linnapea Edgar Savisaar. „Igaüks saab positiivse programmi koostamises oma ideede ja huvidega osaleda ning seeläbi Tallinna arengut mõjutada ja end kaasatuna tunda.“
Tallinna positiivse programmi eesmärgid on oluliselt laiemad kui Eesti Vabariigi presidendi algatatud Jääkeldri liikumisel, olles mitte  ühekordne aktsioon, vaid pidev ja pikem protsess.
„Tallinnas luuakse saabunud ettepanekute põhjal positiivse arengu programm, mis määrab ära linna arengu terveks valimisperioodiks,“ ütles Savisaar.

Savisaare sõnul tegeleb Tallinn  mitte vabakonna ühekordse aktsiooniga, vaid kodanike pikemaajaliselt terve linna arendamise süsteemi kaasamisega ning erinevalt kaasab  erinevalt Rahvakogust  tuhandeid Tallinna elanikke. „Tallinna positiivse programmi sotsioloogiline kandepind on seega võrreldes Rahvakoguga oluliselt laiem, samas on Tallinna positiivse programmi koostamine ühiskonnale hoopis odavam kui Rahvakogu.“
Tallinna linnavalitsus tegi paari nädala eest linnaosavanematele ülesandeks moodustada linnaosadesse kaasamiskeskused ja registreerida kõik „Tallinna positiivse programmi“ koostamises osalemisest huvitatud mittetulundusühingud.
Linna arenguteenistus viib linnaosade kaupa 1. maiks läbi ulatusliku avaliku arvamuse küsitluse, eesmärgiga selgitada välja linnaelanike sotsiaalsed väärtused,  majanduslikud probleemid ja koguda positiivseid ideid.
Plaani kohaselt viivad linnaosade valitsused  linnaosades hiljemalt 15. septembriks läbi konverentsid, kus arutatakse ja vaieldakse läbi kaasamiskeskuste kaudu kogutud ideed ning koostatakse „Tallinna positiivse programmi 2014–2018“ projekt. Konverentse kajastab ka Tallinna Televisioon ning konverentside materjalide baasil koostatakse ja antakse oktoobris välja raamat „Tallinna positiivne programm 2014–2018“.
Tallinna positiivse programmi koostamise protsessi kaasatakse ka ühiskonnaeksperte ja teadlasi, kes aitavad esitatud ideid korrastada ja tegevusplaani sõnastada. Kaasamiskeskused saavad olema kohalikud mõttekojad, mille eesmärgiks on ärgitada rahvast ideid välja käima. Tallinna positiivse programmi koostamisel on linnavalitsusele oluliseks partneriks ka vabaühendused.

Head Uudised GoodNews