1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TALLINNA LOOMAAED I Külastajad ajutiselt loomaaeda ei pääse, kuid sealsete karvaste ja suleliste elu veereb mööda tavapärast rada edasi
TALLINNA LOOMAAED I Külastajad ajutiselt loomaaeda ei pääse, kuid sealsete karvaste ja suleliste elu veereb mööda tavapärast rada edasi

TALLINNA LOOMAAED I Külastajad ajutiselt loomaaeda ei pääse, kuid sealsete karvaste ja suleliste elu veereb mööda tavapärast rada edasi

Vaatamata sellele, et külastajad ajutiselt loomaaeda ei pääse, veereb sealsete karvaste ja suleliste elu mööda tavapärast rada. Nagu kevadele kohane, on käimas aktiivne sigimisperiood ning pikisilmi oodatakse mitmeid pisikesi uusi elanikke.

Külastajate puudumine pole praegu loomadele suurt mõju avaldanud, end tuntakse hästi ja tavaline rahulik elu jätkub ka kevadpuhkusel. Mõned metsaasukad nagu näiteks oravad, metskitsed, rebane, keda võib olla keeruline märgata, julgevad end inimtühjas loomaaias hoopiski rohkem näidata.

Senisest rahulikum elu tähendab ka paljude jaoks ka langenud stressitaset ning sarnaselt inimestele on nüüd loomaaia asukatel rohkem aega oma asjadega tegelemiseks. “Loomaaiaasukad naudivad omaette olekut, külastajate vähesust ja võimalust ise valida, kas tulla suhtlema või mitte,” sõnas loomaaia loodushariduse osakonna juhataja asetäitja Inari Leiman.

Sel ja eelmisel nädalal pole küll uusi asukaid sündinud, aga paljud linnud, sealhulgas kotkad, kured ja faasanid istuvad suure pühendumusega munadel ning ootavad kannatlikult tibude koorumist. Varasemalt on sel kevadel loomaias sündinud näiteks miilu Blanka vasikas ning hiljuti sai isaks ka paksunahaliste majas toimetav berberi vööthiir, kelle pesas vajavad nüüd hoolt ja armastust kolm pisipoega. Märtsi keskpaigas nägi ilmavalgust ka habekotkatibu.

Loomaaias on täheldatud ka üht ebatavalist lembelugu, kus ühe elegantse ristpardi südame on võitnud väikeluik. Erkpunase nokaga isaspart järgneb luigedaamile ustavalt kõikjale ning peletab konkurente, kelle hulka kuulub ka temast kordi suurem isane laululuik, eemale.

Kuna loomadel on ka pulmaajast tingituna palju käsil, ei tunne nad praegu veel külastajatest suurt puudust. Samuti pole praegu käsil ka tavapärane suvine kõrghooaeg, loomaaiaasukate ootused külastajate osas pole ka praeguseid kehvi ilmaolusid arvesse võttes ülemäära kõrged. “Praegu on loomade mõtted kevadaskeldustel, aga mingil hetkel võib külastajatest lähtuv positiivne stress loomade päeva sisustamisel ka lausa vajalikuks osutuda. Loodame, et külastajad õige pea jälle oma lemmikuid vaatama saavad tulla,” sõnas Leiman.

Loomaaed teeb igal nädalal põnevamatest loomaelu seikadest ülevaate – lugudega saab tutvuda nii loomaaia kodulehe kui ka Facebooki vahendusel.

Ristpardi ja väikeluige lembelugu

Head Uudised GoodNews