1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinna Neitsitorn ootab muuseum-kohvikuna taas külastajaid
Tallinna Neitsitorn ootab muuseum-kohvikuna taas külastajaid

Tallinna Neitsitorn ootab muuseum-kohvikuna taas külastajaid

Neitsitorn

Aastakümneid nukralt mahajäetuna ja suletuna seisnud Neitsitorn on muuseum-kohvikuna taas külastajaid ootamas, tõdes Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

„Kaheaastase töö ja kahe miljoni eurose linnapoole investeeringu tulemusena avab Neitsitorn täna, Tallinna päeval taas oma uksed linlastele ja turistidele,“ ütles linnapea. „Paljud meist mäletavad seda torni romantilise kohvikuna.“

Savisaar tänas nähtud suure vaeva eest projekteerijat AS-i Restor, ehitajat OÜ Tarrest, sisekujundajat Maile Grünbergi, Tallinna Kultuuriväärtuste Ametit ja Linnamuuseumi. „Tänan kõiki tublisid inimesi, kelle töö tulemusena on Neitsitorn taas ellu ärganud ja saanud uue põneva sisu,“ ütles Savisaar.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja Taani kaubandusminister Pia Olsen Dyhr

„Siit pääseb nüüd ka külgnevasse Kiek in de Köki torni ning maa-alustesse käikudesse bastionide all,“ ütles linnapea, „siit saab sõjaajalukku rändama minna, aga ka lihtsalt kohvitassi juures jalga puhata ja nautida imepärast vaadet Tallinna vanalinnale, mõelda mineviku ja oleviku seostele.“

Savisaar viitas, et Neitsitorni jalamile jääv Taani kuninga aed meenutab Tallinnale Lübecki linnaõiguse annetamist ja korduvat kinnitamist Taani kuningate poolt. „Meie maid seob ühine ajalugu ja ajaloost märgitud paigad, mis on olulised nii tallinlastele kui taanlastele, kes meie linna külastavad.“

Linnapea meenutas, et Taani riik toetas Taani Kuninga Aia alumise astangu korrastamist juba 1993. aastal. „Ka täna toetavad Taani Kuninga Aia heakorrastamise plaani annetusega kaks Taani fondi – Kuninganna Margrete fond ja A. P. Moller Maersk Fond. Suur tänu toetuse eest!“

Neitsitorni avamise tseremoonial osales Taani kaubanduse ja investeeringute minister Pia Olsen Dyhr, ühtlasi tutvuti renoveerimise ootel Taani Kuninga Aiaga. Renoveerimist toetavad Taani fondid kokku 1 miljoni Taani krooniga (ca 134 140 eurot). Renoveerimine on kavas lõpetada 20. augustiks.

Neitsitorni ehitustööd jõudsid lõpule märtsis, nüüdseks on vanalinna uus tõmbenumber ka sisustatud ja valmis peagi külalisi vastu võtma.

Renoveerimistööde käigus renoveeriti Neitsitorni neli korrust ning ehitati välja ruumid muuseumi ja kohviku tarbeks. Lisaks renoveeriti Neitsitorni Kiek in de Köki suurtükitorni ja Tallitorniga ühendav kaitsekäik ning korrastati Taani kuninga aia välilava.

Torni kolmel korrusel hakkavad paiknema vanalinnavaatega kohvikuruumid, kelder, esimene korrus ja Kiek in de Köki suurtükitorni viiv kaitsekäik annavad külastajale võimaluse tutvuda Linnamuuseumi koostatud püsiekspositsiooni ja ajutiste näitustega.

Vaatamisväärsuste nimistusse lisanduvas Neitsitornis saavad kõik huvilised tutvuda väärtusliku linnakindlustuste ansambliga, Linnamuuseumi koostatud püsiekspositsiooni ja ajutiste näitustega ning avatavas kohvikus meie söögikultuuriga tutvuda.

Head Uudised GoodNews