1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinnas taastati ainulaadne vanausuliste palvela
Tallinnas taastati ainulaadne vanausuliste palvela

Tallinnas taastati ainulaadne vanausuliste palvela

Kristiine linnaosas on lõpule jõudmas aadressil Kibuvitsa tn 6 asuva vanausuliste palvela restaureerimine, täna tutvusid abilinnapea Andrei Novikov ja linna muinsuskaitseosakonna juhataja Boris Dubovik palvela renoveerimise teise ehitusjärgu jooksul tehtud töödega.

Kibuvitsa palvela taastamine on muinsuskaitse osakonna pikaaegne projekt. Palvela restaureerimist alustati juba 2007. aastal, kuid viimasel kahel aastal on toimunud suuremad tööd. Tänavu jätkati siseruumide restaureerimisega ning tuleval aastal on plaanis tööd lõpetada. Mullu restaureeriti pärast avastatud seenkahjustuste likvideerimist Vanausuliste palvela põrand ning rajati pinnasevee ärajuhtimise süsteem. Värske ilme sai ka Eestis ainulaadne palvela ikonostaas, mille ikoonide konserveerimist alustati juba ligi kümne aastat tagasi.

Andrei Novikov & Pavla Repkina
Andrei Novikov & Pavla Repkina

2015. aasta suvel tuvastas OÜ Ehitusekspert Vanausuliste palveruumis majavammi, mille tõttu põrand oli juba varem vajuma hakanud. Vammi likvideerimiseks eemaldas OÜ Asbeko Air kogu põranda ja sellealuse täitepinnase kuni sügavuseni, kus seeneniidistikku enam ei esinenud. Osaliselt tuli eemaldada ka siseseinte kattelaudis. Vundament kaevati seestpoolt kuni taldmikuni lahti ning töödeldi seenetõrjevahendiga.

Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakond on palvela restaureerimiseks, ikonostaasi ja ikoonide ning lühtri konserveerimiseks investeerinud kokku ca 160 000 eurot.

Kibuvitsa tn palvela

Palvela ehitati 1930. aastal Kristiinesse koguduse liikme annetatud krundile. Hoone laienduse ja ikonostaasi projekti autoriks oli Nikolai Thamm noorem. 1960. aastatel kaotas lihtne kogudusehoone kõik oma funktsioonile viitavad elemendid, sh sibulkupliga torni. Kümmekond aastat tagasi tunnistati vanausuliste palvela ja selle ikoonid Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna soovitusel kultuurimälestisteks. Hoone otsustati rekonstrueerida esialgsel kujul, muuhulgas otsustati taastada ka sibulkupliga harjatorn. 2007. aastal alustati ka vanausuliste palvela ikoonide konserveerimist.

Vanausuliste kogukond on tagakiusamisele vaatamata aastasadade jooksul säilitanud oma identiteedi ning hoidnud alal oma usukombed ja traditsiooni. Vanausulised on väärtuslik panus meie kultuurilisse mitmekesisusse.

Head Uudised GoodNews