1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinnas toimub homme Võidupüha paraad
Tallinnas toimub homme Võidupüha paraad

Tallinnas toimub homme Võidupüha paraad

Fotod: Pixabay

Võidupüha paraad ja maakaitsepäev toimuvad tänavu, Eesti Vabariigi juubeliaastal Tallinnas lauluväljakul. Õhtul on pealinnas võimalik rahvarohketest eriilmelistest meeleolukatest jaanipidudest osa saada.

Jaanilaupäeva õhtul peetakse pealinnas suurt pidu vabaõhumuuseumis, kesklinnas Kalevi staadionil ning Lasnamäel lauluväljaku naabruses asuval Paeväljal. Stroomi rannas tähistatakse suve saabumist suure rahvapeoga juba täna, 22. juuni õhtul.

Tallinna lauluväljakul toimub laupäeval, 23. juunil nii võidupüha paraad kui ka Harjumaa XXIII Maakaitsepäev. Võidupüha paraadi ja maakaitsepäevaga tähistatakse ühtlasi Kaitseliidu 100. aastapäeva, mille puhul on paraadi rivis kõik Kaitseliidu struktuuriüksused. Paraadil osaleb kokku üle 1600 inimese. Välisüksustest on paraadile oodata Taani, Läti, Leedu, USA, Poola ja Rootsi liputoimkondi ning Soome ja Suurbritannia rühmi.

Võidupüha paraad algab kell 11. Peale paraadi, kell 12 algaval maakaitsepäeval saab näha Kaitseliidu, Kaitseväe, Päästeameti ning Politsei- ja Piirivalveameti näituseid ning toimuvad näidislahingud. Maakaitsepäeva näitusel tutvustatakse elanikkonnale kaitsejõudude varustust, tehnikat ja riigi kaitsmiseks valmisolekut. Seekord on lisaks tavapärasele Kaitseliidu ja kaitseväe tehnikale väljas vabadussõjaaegse soomusauto Estonia koopia koos meeskonnaga.

Maakaitsepäev kulmineerub traditsiooniliselt presidendi süüdatud Võidutule jagamise tseremooniaga Jüriöö pargis algusega kell 15. Võidutuled jagatakse Harjumaa Omavalitsuste Liidu esimehe ja Tallinna linna esindaja poolt kõikidele 16 Harjumaa omavalitsusele ning kaheksale Tallinna linnaosale. Pidulikul tulejagamise tseremoonial rivistub üles Vahipataljoni auvahtkond ning mängib Kaitseväe orkester.

Täna õhtul kell 22.30 süütavad aga noorkotkad lauluväljakul tikkude või välgumihkli abita muinastule. Võidupüha hommikul kell 8.30 asetatakse pärjad Vabadussõjas langenute mälestusehitisele Kaitseväe kalmistul. Samas ühendatakse mälestustuli ja muinastuli võidutuleks ning tuletoojatele antakse üle Võidutule medalid.

Kesklinna jaanipidu toimub 23. juunil algusega kell 18 Kalevi staadionil; esinevad Liis Lemsalu, Metsatöll, Boris Lehtlaan ja Valgevene superbänd Lyapis Trubetskoy. Plaate keerutab ja õhtut juhib DJ Raunce. Lisaks pakutakse mitmesugust muud huvikohast tegevust igas eas pidulistele: väikestele pakuvad ajaviidet batuut, kostümeeritud mängujuhid ja näomaalijad, noortele nii aktiiv- kui lauamängud, nautida saab tulešõud. Kell 22.45 süüdatakse võidutule tõrvikust suur jaanilõke. Hulk toitlustajaid pakub head-paremat. Pidu kestab kella üheni öösel.

Lasnamäe linnaosa valitsus kutsub aasta kõige lühemat ööd nautima traditsiooniliselt Paeväljale. Pidu algab kell 20 suure kontserdiga, kell 22 süüdatakse linnaosa jaanilõke. Esinevad ansambel Zlatõje Gorõ koos orkestriga, tantsuselts Pääsuke, laulja Siiri Känd ja pop-rock bänd Tricky Jay. Pidu kestab orienteeruvalt kella üheni öösel.

Põhja-Tallinna jaanituli süttib Stroomi rannas juba reede, 22. juuni õhtul. Ürituse peaesineja bänd Via Baltika esitab parimaid eesti-, inglise- ja venekeelset lugusid! Esinevad ka Põhja-Tallinna linnaosa kohaliku mittetulundusühingu RRÜL Lüüra artistid. Lastele pakub tegevusi Põhja-Tallinna Noortekeskus. Toitlustust pakuvad kolm suuremat välikohvikut ja on avatud ka väiksemaid toitlustustelke. Programm algab kell 18.

Haabersti linnaosa elanike jaoks lähim suur mitmekülgne jaanipidu toimub Eesti Vabaõhumuuseumis.

„Eesti Vabariigi juubeliaasta puhul tähistatakse Eesti Vabaõhumuuseumis jaaniõhtut suurejoonelisemalt kui kunagi varem,“ ütles Haabersti linnaosa vanem Marek Jürgenson. „Suurpeo “Ärkamisajast ärkamisajani” programm ühendab endas kolm ajalooliselt olulist verstaposti meie rahvuse ja riigi kujunemisloos, millest kõigil on võimalik maagilisel jaaniõhtul osa saada.“

Loe rohkem infot SIIT!

Head Uudised GoodNews