1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tampere lühifilmide festival kannab koondnime “Made In Estonia 100”
Tampere lühifilmide festival kannab koondnime “Made In Estonia 100”

Tampere lühifilmide festival kannab koondnime “Made In Estonia 100”

Tampere lühifilmide festivali fookusriigiks on sel aastal Eesti. Kuue eriprogrammiga, mis kannab koondnime “Made In Estonia 100” ning mis on  kokku pandud koostöös Eesti Lühifilmi Keskusega, tähistatakse maailma ühel tähtsaimal lühifilmide festivalil Eesti 100. juubelit.  Sel aastal toimub festival 7.-11. märtsini. 2017. aastal  külastas Tampere filmifestivali üle 28 000 vaataja ning rohkem kui 700 filmitegijat ja valdkonna professionaali.

Eestist sõidavad osalema ligi 30 filmitegijat, nende seas Priit Pärn, Andres Maimik, Moonika Siimets, Priit Tender, Priit Pääsuke, Riho Västrik jt.

Eesti esindajaskonna pärliks on animavirtuoos Priit Pärn, kes annab festivali raames meisterklassi ning kelle kaks retrospektiivprogrammi heidavad pilgu nõukogude Eesti perioodile ajaloos.

Festivali avafilmiks on vanim teadaolev Eestis tehtud mängufilm “Laenatud naene” (1913?). Tegemist on filmi esmatutvustusega rahvusvaheliselt.

Filminoortele on pühendatud programm Tampere Boot Camp, milles osalevad Eesti Kunstiakadeemia animatsiooni osakonna ja Balti Filmi- ja Meediakooli tudengid.

Esmakordselt linastuvad Eesti lühifilmid kollektsioonina rahvusvaheliselt. Festivalil linastub Kuukulgur Filmi toodetud filmide kollektsioon “Paha lugu“, mis on heaks näiteks,  kuidas on võimalik lühifilme terviklahendusena toota ja presenteerida.

Festivali rahvusvahelises võistlusprogrammis osaleb Terje Henki animafilm “Soorebane”. Liivaanimatsiooni tegelasteks on rebane ja kolm inimest. Lugu sellest, kuidas kinnismõte kaasa kisub, sõber lahti ei lase ja kui raske on unustada.

Vaata “Soorebase” treilerit!

Lisaks esitletakse programmis Open Eyes noore režissööri Rain Rannu VR lühifilmi “Bekaa kirsipuud”.

“Bekaa kirsipuud” on 7-minutiline virtuaalreaalsuse (VR) lühifilm ehk VR-elamus. Film on inspireeritud kaudselt seitsme eesti jalgratturi läbielamistest, keda 2011. aastal Liibanonis Bekaa orus 4 kuud pantvangis hoiti. See on mõeldud täiendama Nafta Filmsi lühifilmi “Hea karjane”, näidates sama maailma teisest vaatenurgast, otse inimese silmade läbi. Lugu on loodud VR-platvormile, kuna see võimaldab vaatajal mitte ainult näha, vaid olla osa katsumusest, mida enamikul meist ei tule kunagi päriselt läbi elada – olla pantvangide nahas Lähis-Idas.

Rain Rannu on Eesti IT ettevõtja ja filmitegija, kelle peamiseks huviks on just filmi ja tehnoloogia ristumisteed ning puutepunktid. Rain Rannu režissööridebüüt “Ameerika suvi” linastus Eesti kinodes 2016. aastal.

Eesti fookus “Made In Estonia 100” Tamperes teostub tänu Eesti Kultuuriministeeriumile. Eriline tänu kuulub transpordiettevõttele Go Bus ja trükikojale VipLine. Tänu neile kahele Eesti ettevõttele sõidutab Eesti filmitegijad festivalile Eesti 100 märgi all eribuss. Buss jääb EV100 kujundusega  2019. aasta suveni ning huvilistel on võimalik seda oma sündmustele tellida. Lisaks tänavad korraldajad ka Livikot ja Tallinna Lennujaama.

Head Uudised GoodNews