1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Täna avatakse näitus „Vabaduse kõla! Eesti levimuusika lugu“
Täna avatakse näitus „Vabaduse kõla! Eesti levimuusika lugu“

Täna avatakse näitus „Vabaduse kõla! Eesti levimuusika lugu“

Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Täna avatakse Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe tallihoones Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi näitus „Vabaduse kõla! Eesti levimuusika lugu“, mis tutvustab levimuusika ajalugu aastatel 1901-2001. Näitus on pühendatud Eesti Vabariigi 100. juubelile.

Läbi aegade kõige staarirohkem näitus räägib Eesti levimuusikast läbi märgiliste inimeste, ansamblite, heliloojate ja sündmuste. Lisaks avab näitus teemasid, mis on kujundanud meie rahva ja muusika lugu – tsensuur, lauluvõistlused, punkliikumine ja laulev revolutsioon. Näituselt ei puudu ka Eesti muusika fenomenid nagu esimene džässansambel, “jazz luudel”, telesaade Horoskoop, isetehtud pillid, biitmuusika ja Eurovisioon.

Eksponaatide hulgas on Eesti esimene heliplaat aastast 1901; Raimond Valgre akordion; Eesti esimene süntesaator Varioola; Emil Laansoo kitarr; Tõnis Mägi, Anne Veski ja Marju Läniku esinemiskostüümid; Valter Ojakääru saksofon ja Toomas Hendrik Ilvese nahktagi.

Eesti Muusika Kuulsuste Koja tegevus ja ettevalmistused näituse loomiseks said alguse 2015. aasta 1. oktoobril, rahvusvahelisel muusikapäeval. Tänaseks on toimunud 10 kohtumisõhtut legendaarsete levimuusikutega; kontsert Nordea Kontserdimajas, kus üle 30 laulja esitasid ühe laulu näituse loomise toetuseks; kogutud on hulgaliselt Eesti muusikute esemeid, pille, noote ja fotosid. Esmakordselt Eesti ajaloos on suur osa levimuusika pärandist kokku kogutud ja publiku ette toodud.

“Vabaduse kõla! Eesti levimuusika lugu” saab avaakordi 3. mail kell 17.00, kui Maarjamäe lossipargis annavad tasuta kontserdi Otsakooli noored Siim Aimla juhatusel. Tallihoone ja uus näitus on külastajatele sel õhtul avatud kell 18.00-20.00. Sissepääs sooduspiletiga 4 €.

Näituse koostaja, Eesti Muusika Kuulsuste Koja eestvedaja: Risto Lehiste.
Näituse kujundajad: Marko Ausma, Ott Kangur, Mauno Meesit, Henrik Metstak.
Näituse tootja, paigaldaja: Ott Kangur, Redel Disain OÜ

Eesti Muusika Kuulsuste Koja projekti ja näituse koostamist on toetanud Riigikantselei EV100 korraldustoimkond, Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Eesti Esitajate Liit ja Eesti Autorite Ühing.

2018. aastal möödub 100 aastat Eesti Vabariigi loomisest.

Lähem info juubeliürituste kohta on leitav veebilehelt.

Head Uudised GoodNews