1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna avati eraalgatuse korras sündinud Tallinna Automuuseum
Täna avati eraalgatuse korras sündinud Tallinna Automuuseum

Täna avati eraalgatuse korras sündinud Tallinna Automuuseum

Tallinna läbi aegade esimese automuuseumi avasid linnapea Edgar Savisaar ja automuuseumi omanik Peeter Kalli.

„Tallinna huvitavat ning värvikat ajalugu meenutavad mitmed üle Euroopa tuntud muuseumid, oma automuuseumi Tallinnal aga siiani polnud, ütles Savisaar. „Tallinna esimeses automuuseumis on väga lai väljapanek. Tallinna ilmus esimene auto 117 aastat tagasi, tänapäeval ei oskaks aga keegi suurlinna ilma autodeta ettegi kujutada.“

Savisaar rõhutas, et see muuseum pole mõeldud vaid vanatehnika eksponeerimiseks. „Tegu on kohaga, kus on võimalik autode ja mootorrataste ajaloo kohta teadmisi omandada ning siin tegeldakse ka vanatehnika taastamisega.“

Tallinna Automuuseum asub aadressil Paldiski mnt 135a, loomaaiast veidi kesklinna poole.
Tallinna esimeses automuuseumis on välja pandud ligi 40 sõidukit. Väljapaneku ühes osas saab näha eri riikide tootjailt pärinevaid huvitavaid autosid: maletaja Paul Keresele kuulunud Rambler, ZIS 110 eeskujuks olnud Packard One-Eighty, Mercedes-Benz 300 W112 ja mitmed teised. Väljapaneku teises osas on nõukogude ajast pärit nostalgiaautod, mõned neist on seejuures väga haruldased.

„Seni on see küll mitte eriti pika ajalooga, kuid siiski väga tähtis valdkond olnud meie linna muidu rikkalikult muuseumimaastikul esindamata,“ nentis Peeter Kalli.

Kalli tõdes, et II maailmasõja eelseid autosid on Eestis vähe säilinud. „Suur osa hävis sõja käigus ja teine suur osa on müüdud Eestist välja. Aastatel 1950-1970 tekkis Eestisse ka väga huvitavaid eksootilisi autosid. Need olid endised saksa kindralite kasutuses olnud luksusautod, mis jäid sõja käigus NSVL -i ja sattusid Eestisse läbi punakindralite, kes remonti vajavast masinast ja osade puudumisest õige pea tüdinesid. Kahjuks on enamik neist unikaalseist “trofeemasinaist” Eestist uuesti lahkunud ja sedakorda juba laia maailma.“

Esimesel aastal on väljapanek ajutises näitusehallis, kuid loodetavasti saab automuuseum juba lähiaastatel endale statsionaarse maja.

Loomaaia ja vabaõhumuuseumi naabrusse automuuseumi rajamise tegi võimalikuks linnavolikogu otsus seada linna omandis olevale ärimaa sihtotstarbega, 5585 m² suurusele Paldiski mnt 135a kinnistule 50 aastaks hoonestusõigus MTÜ Oldtimer Farm kasuks. Lisaks olemasolevasse viilhalli muuseumi rajamisele kohustus hoonestaja kinnistule ärihoone ehitama.

Automuuseumi rajamise esmaseks eesmärgiks on pakkuda ajaloohõngulistele masinatele väärilist kaitset ja kohtlemist ning jagada teadmisi vanatehnika (eelkõige autode ja mootorrataste) ajaloo kohta. Automuuseumi puhul on tegemist külastuskeskusega, kus eksponeeritakse vanu sõidukeid. Lisaks vanatehnika eksponeerimisele tegeleb muuseum ka vanatehnika ajaloo uurimise, eksponaatide arhiveerimise ja säilitamisega.

>Lisaks püsinäitusele on muuseumi planeeritud ruumid ka vahetuvatele näitustele, kus eksponeeritakse teiste vanatehnikahuviliste kogusid. Lisaks autode eksponeerimisele tegeletakse muuseumi juures ka vanatehnika taastamisega. Restaureerimisprotsessi on võimalik vaadelda ka külastajatel. Muuseumis korraldatakse ka erinevaid üritusi – vanatehnikahuviliste kokkutulekud, ajaloouurijate päevad, temaatilised koolitused jne.

Head Uudised GoodNews