1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna avati Nõmme Heakorra Seltsi nimeline pink
Täna avati Nõmme Heakorra Seltsi nimeline pink

Täna avati Nõmme Heakorra Seltsi nimeline pink

Täna avati Glehni pargis nimeline pink Nõmme Heakorra Seltsile, Nõmme vanimale kodanikuühendusele.

Nõmme linnaosa vanema Grete Šillise sõnul tegid ettepaneku Nõmme Heakorra Seltsile nimelise pingi paigaldamiseks kevadel toimunud kohtumisel linnaosa asumiseltsid. „Eks see ole pisut erandlik, et pingi sai organisatsioon, sest varasemalt on Nõmmel nimelisi pinke pandud siin elanud või praegu elavatele isikutele. Tegemist on Nõmme vanima kodanikuühendusega, mille asutamisest möödub tänavu 110 ning taastamisest 30 aastat. Pingi avamise kuupäev polnud valitud juhuslikult. Täna on sünniaastapäev Nõmme rajajal Nikolai von Glehnil, kes oli Nõmme Heakorra Seltsi asutaja.,“ rääkis Šillis.

Nõmme Heakorra Selts asutati 1908. aastal. 1940.-1988. aastani oli seltsi tegevuses sunnitud paus. Selts taastati 7. jaanuaril 1988.

Ajaloolane Leho Lõhmus rääkis, et pärast asutamist hakkas selts kohe aktiivselt tegutsema ja tegi tõepoolest ka palju ära. „Algas tänavate korrapärane planeerimine ja nendele nimede andmine. 1908. aastal hangiti turupidamise luba, 1911 Nõmme jaamale „pagažiteenistus“, 1912 avas uksed postkontor ning samal aastal ka politseijaoskond. Heakorra seltsi töö suurimaks saavutuseks jäi Nõmmele ametliku suvituskoha õiguste saamine 18. märtsil 1914,“ selgitas Lõhmus.

Pärast taastamist 1988. aastal võeti seltsi algatusel kasutusele Nõmme linna ajalooline lipp ja vapp. „Asuti taastama ja väärtustama Nikolai von Glehni pärandit. Näiteks korrastati Glehni perekonna matuseplats. 1990. aasta sügisel avati 5000 inimese osavõtul taastatud Glehni Kalevipoja kuju. Järgmise suure aktsioonina valmis Pääsküla jaama juures juuniküüditamise 50. aastapäeval küüditatute mälestusmärk,“ tõi Lõhmus mõned näited.

Head Uudised GoodNews