1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Täna esietendub Lõhavere linnamäel suvelavastus “Lembitu – kuningas ilma kuningriigita”
Täna esietendub Lõhavere linnamäel suvelavastus “Lembitu – kuningas ilma kuningriigita”

Täna esietendub Lõhavere linnamäel suvelavastus “Lembitu – kuningas ilma kuningriigita”

Fotod: Riinu-Liis Lajal/Kevin Kohjus/Temufi

Suure-Jaani lähistel Lõhavere linnamäel on neil päevil rohkesti rahvast liikumas, sest alanud on kauaoodatud suvelavastuse etendused. Neljapäeval, reedel, laupäeval ja pühapäeval antakse kokku neli etendust suurejoonelisel laval, mis asub otse looduslikult kauni linnamäe otsas.

Publikut ootavad kolm tribüüni, kuhu mahub kokku 800 vaatajat. Lavastust mängitakse Lõhavere linnamäel, mida tuntakse ka Leola ja Lehola linnamäena ning on teada, et just siin asus Lembitu kodulinnus, kus ümberkaudsete külade inimesed said ohu korral varju leida. Lavastuses näeb ka Madisepäeva lahingut, millest möödub tänavu septembris 800 aastat.

“Kas võidelda armastuse pärast, maa pärast või võidelda selle pärast, et vabal maal saaks armastada?”, sõnastas lavastaja Peep Maasik näitemängu keskseteks küsimusteks, millele publik etenduselt loodetavasti vastuse leiab. Eilsel publikuga kontrolletendusel ilmnes, millised lavastuse elemendid töötasid ja millised vajavad veel täiustamist”. Praegu on hinges suur ootusärevus, usun, et peale esietendust saan aru, kui kindel saan olla lavastuse ja publiku vastuvõtu suhtes”, ütles Maasik. Lavastuse toob välja MTÜ Temufi, mille eesmärk on leida vingeid ideid ja need ellu viia. “Meid innustab isetegemise rõõm, millega võib küll kaasneda kohatine peavalu, kuid püüdleme koos ühise eesmärgi poole”, ütles Maasik, kelle jaoks lavastus Lembitu on ka diplomilavastus Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia teatrilavastaja erialal. Lavaloo pani kirja Urmas Lennuk, kelle sõnul on laval nähtavad sündmused mõistetavad ka täna. “Seesama triangel käib ju ka täna”, ütles Lennuk, “üks püüab eri osapooli ühendada ja teisalt on neid, kes jooksevad taas erinevatesse suundadesse laiali”. Lennuki sõnul viitab lavastus ka asjaolule, et oskuslik diplomaatia kasutamine kulub siinses maanurgas marjaks ära.

Lavastuse idee autor on Suure-Jaani valla elanik Tambet Sova, kelle südameasjaks on Lembitu loo ja Lõhavere linnamäe laiem tutvustmine. “Lembitu kuulub ikkagi nende kangelaste hulka, kelle üle võime uhkust tunda”, ütles Sova. Lembitu otsus 800 aastat tagasi vabaduse eest võidelda on andnud rahvale iseolemise jõudu läbi aastasadade. Sova sõnul võib tänaselgi päeval leida rahva ühismälust märke Taara usu aegsetest kommetest. Omamoodi läbi aja kandunud rahvuslikkuse tunnusmärgiks võib pidada ka 1969. aastal Lõhavere linnamäe jalamile püstitatud mälestusmärki”. Sakalamaa kaitsajatele 1217-1223, mille panid püsti tollased majandijuhid. Teiseks näiteks Lembitu püüdluste jätkuvusest läbi aja tõi Sova asjaolu, et tema vanaisa pani Vabadussõjas võitlemise eest saadud talule nimeks Leola. “Võitlus mõjusfääride eest käib ju ka tänapäeval, ka raha ning propaganda kaudu ja mina soovin, et meie järeltulevad põlved räägiksid jätkuvalt siin Eestimaal eesti keelt”, ütles Sova.

Lavastuse peaosa mängib Ott Kartau (Von Krahli Teater), teiste seas löövad kaasa Karol Kuntsel (Vanemuine), Vallo Kirs (Ugala), Märten Matsu (Rakvere Teater), Silver Kaljula (Must Kast), Ragne Veensalu (Von Krahli Teater), Jaune Kimmel (Rakvere Teater), Grete Jürgenson (Rakvere Teater), Ulrika Tolberg, Rauno Kaibiainen (Improteater IMPEERIUM), Artur Linnus, Elar Vahter (Viljandi kultuuriakadeemia tudeng). Massistseenides lööb kaasa üle 50 harrastusnäitleja, koorilauljad ja muusikud.

Head Uudised GoodNews