1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Täna saab Tallinnas näha Voronja galerii XX korternäitust
Täna saab Tallinnas näha Voronja galerii XX korternäitust

Täna saab Tallinnas näha Voronja galerii XX korternäitust

Foto: Anni Õnneleid Huge

Tallinn Art Week’i raames, avatakse täna Kadriorus, A. Weizenbergi 19-4, August Künnapu maalinäitus „Portreed”. Näitus on avatud vaid kahel päeval 11. ja 12. juunil, kell 19-21.

Tallinn Art Weeki ajal võtab Voronja galerii galeristide Raul Oreškin ja Kaili Kase korraldatud korternäituste sari suuna taas pealinna. Koostöös Fahle Galeriiga sätitakse end sedakorda sisse Kadriorus, A. Weizenbergi tänaval, kus saab näha maalikunstnik August Künnapu loomingut. Tänaval, mis on nime saanud Eesti skulptor August Weizenbergi järgi, on lapsena mänginud ja üleskasvanud ka August Künnapu isa – arhitekt ja maalikunstnik Vilen Künnapu.

Näitusel saab näha maale aastatest 2009 – 2016. Siin on loomeinimesi (lemmikmuusikud Stuart Staples Tindersticksist ja folklauljatar Vashti Bunyan, filmitegija Michelangelo Antonioni), lihtsaid inimesi (tuletõrjuja ja nuubialased), tema pühadus Dalai Lama, jpm. Lisaks toimub maali “Stella” Eesti esmaesitlus. „Portreemaal on minu jaoks väga oluline žanr. Püüan tabada portreteeritava hinge. Inimeste näod on kõnekad, püüan rõhutada just neile ainuomast”, kommenteerib kunstnik.

Inimeste näod on kõnekad, püüan rõhutada just neile ainuomast.

Lisaks avamispäevale, saab näitust näha ka 12. juunil, Tallinna Teisipäeval, kui Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus korraldab Tallinn Art Week raames spetsiaalse programmi ja pikendatud avamisaegadega galeriiõhtu. Programmi on kaasatud Tallinna Kunstihoone, EKA galerii, Haus galerii, ArtDepoo, Voronja korternäitus, Temnikova & Kasela galerii ja Vaal galerii. Galeriide vahel liikumiseks toimub ühine rattatuur, mis algab esimesest peatuspaigast, Tallinna Kunstihoonest. Rattatuuriga on võimalik soovi korral liituda jooksvalt mõnes järgmises peatuspaigas.

Tallinna Teisipäeval toimub Voronja korternäitusel kohtumine August Künnapuga.

August Künnapu on sündinud 1978 Tallinnas. Ta on õppinud Eesti Humanitaarinstituudis, Eesti Kunstiakadeemias ja Londonis Slade’i kunstikoolis. Künnapu on esinenud näitustel alates 1996. aastast. Isikunäitusi on olnud väljaspool Eestit veel Manilas, Berliinis, Riias ja Tamperes. August Künnapul on loomingus mitu lemmikteemat – sportlased ja rahvatantsijad, kassid ja koerad, arstid ja arhitektid ning palju muud. Künnapu teostes võib näha mõjusid kubismist, art deco’st, retrost ja popkunstist. See kõik kokku loob efektselt mitmenäolise tulemuse, kus petlikule naivismile lisaks on ka psühholoogilist sügavust ja traagikat.

See kõik kokku loob efektselt mitmenäolise tulemuse, kus petlikule naivismile lisaks on ka psühholoogilist sügavust ja traagikat.

Voronja galerii tegutseb alates 2014. aastast Peipsiveerel, Varnja küla vana kalurimaja paadikuuris. Tegu on ruumidega, mida saab näitusetegevuseks kasutada ainult suvel. Alates 2016. aastast korraldab galerii talvisel perioodil Tartus korternäituseid, mida on tunnustatud Tartu linna Kultuurikandja tiitliga kui uudset lähenemist kunstipubliku leidmisel ja kaasamisel. 17. juunil avatakse Peipsiveerel Voronja galerii V suvehooaeg, ootamatult meie hulgast lahkunud Otso Kantokorpi kureeritud näitusega „Seitse õde“.

Head Uudised GoodNews