1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Täna toimub Türil Euroopa suurima rahvakultuurifestivali peaproov
Täna toimub Türil Euroopa suurima rahvakultuurifestivali peaproov

Täna toimub Türil Euroopa suurima rahvakultuurifestivali peaproov

Fotod: Eesti Europeade Komitee

Täna toimub Türil Euroopa suurima rahvakultuurifestivali Europeade peaproov, rongkäik ja kontsert.

Minieuropeade on üleeuroopalise rahvakultuurifestivali „Europeade” Eestimaa kollektiivide peaproov, mille peakorraldaja on Eesti Europeade Komitee koostöös kohaliku linna korralduskomisjoniga.

Täna toimub Türi Põhikooli staadionil Europeade peaproov, kus tantsitakse läbi ühistantsud, mis Turus esitamisele tulevad. Kell 17 liigub rongkäik Türi Põhikooli staadionile, et seal kell 18. alustada kontserdiga.

Kokku sõidab Eestist Soome Turu linnas 26.-30. juulini toimuvale Euroopa suurimale rahvakultuurifestivalile 70 kollektiivi 954 osalejaga, nendest 34 kollektiivi osalevad Europeade festivalil esmakordselt. Eestimaale on tänavune osalemine eriline ka seetõttu, et esindatud on kõik 15 maakonda ja 4 suuremat saart. Türi vallast sõidavad Europeade 54. festivalile segarahvatantsurühm Kaktus ja Türi kapell. Segarühm Kaktusele on see juba 10. kord osaleda ja kapellil kaheksas.

Europeade on Euroopa suurim rahvaste rahvakultuuri rändfestival, mille algatasid 1964. aastal Belgia flaamid. Sellest ajast toimub Europeade igal aastal erinevates riikides ning sellel osaleb kokku 4500 kuni 6000 osalejat kõigist Euroopa maadest.

Esmakordselt osalesid eestlased 1993.aastal 30. Europeadel Taanis, Edasi on eestlased osalenud kõigil 25-el Europeadel. Eestit on seni esindanud kokku 7931 tantsijat, muusikut, lauljat, juhendajat. 2011. aastal toimus Europeade Eestis, Tartu linnas.

Allikas: Kesk-Eesti Tre Raadio

Head Uudised GoodNews