1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna toimub Viikingite külas Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud viikingvõitlus
Täna toimub Viikingite külas Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud viikingvõitlus

Täna toimub Viikingite külas Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud viikingvõitlus

PrintTäna kell 13.00 korraldab Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liit Viikingite Küla muinaslinnuses sportliku turniiri ajaloolises mõõgavõitluses. Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud iga-aastane turniir avab traditsiooniliselt uue mõõgavõitlushooaja. Lisaks muinasvõitlusele saab näha HMB Eesti rahvusmeeskonna demonstratsioonesinemist ja Eesti Keskaegse Võitluse Raudliiga kõikide aegade esimest matši. Üritus toimub Tallinn-Tartu maantee ääres asuvas Viikingite Küla muinaslinnuses, Saula külas, Kose vallas. Sissepääs on kõigile tasuta.

Muinasvõitlus ehk viikingvõitlus on Eestis harrastatava sportliku ajaloolise mõõgavõitluse kõige kergemakontaktilisem vorm. Muinasvõitluse kaitsevarustus on kergemat sorti ning põhineb vanemate ajastute kaitserüüdel. Kerge varustuse tõttu on vigastuste oht suurem ja seetõttu on reeglite järgi ka rohkem tehnikaid keelatud. Kerge ja lihtne varustus on aga odavam ning kättesaadavam kui näiteks hiliskeskaegne raudrüü, mistõttu on muinasvõitluse harrastajate hulk üsna suur. 22. veebruaril toimuvast muinasturniirist võtab osa ka Eesti ajaloolise mõõgavõitluse elav ning võitmatu legend Konstantin Aleksejev ehk Diagrian.

Sportlik ajalooline mõõgavõitlus

2014_02_22_vabariigiEuroopa mõõgavõitluskunst kuulub traditsiooniliste lääne võitluskunstide hulka, kuid on viimase paarisaja aasta jooksul tugevalt hääbunud. Alates käesoleva sajandi algusest on euroopaliku mõõgavõitluse harrastamine taas tärganud ning kogunud palju populaarsust seoses ajaloo taaskehastamise- ja eksperimentaalarheoloogiaga. Sealt on see lõpuks jõudnud tagasi ka võistlusareenidele. Ajaloolise mõõgavõitluse kaasaegsest täiskontaktsest sportlikust vormist on reeglite abil eemaldatud liiga ohtlikud võtted nagu näiteks torkamine. Terasest võistlusmõõgad on  nüristatud ning võitlejad kannavad ajalooliseid turviseid imiteerivaid turvalisi kaitserüüsid. Sportlikel mõõgavõitlusturniiridel võisteldakse tavaliselt löögitabamuste peale ja võitlus lõpetatakse kas raundiaja täitumisel või teatud punktisumma kogumisel ühe võistleja poolt.

Eesti Keskaegse Võitluse Raudliiga

Teiste riikide eeskujul on nüüd ka Eestis pandud alus HMB võitluse rahvusliigale. Eesti Keskaegse Võitluse Raudliiga reeglid põhinevad HMB profivõitluse kategooria reeglitel, mille järgi on võitluses lubatud peaaegu kõik võtted peale torkamise, mõningate ohtlikemate valuvõtete ning vastase kägistamise. Profivõitluste kontakt on äärmuslikult raske ning meenutab kõige enam MMA võitlust raudrüüdes ning relvadega. Punkte annavad löögid nii mõõgaga kui ka kilbi servaga, samuti vastase maha viimine. Eesti Raudliiga kõikide aegade kõige esimese matši avavad juba kogenud mõõgavõitleja Jaan Murumets ehk Barbar klubist Turm (Tartu) ja võrdlemisi noor tulija Аlbеrt Bulаnov ehk Alik klubist Karu Klubi (Narva). Mõlemad võitlejad kuuluvad ka HMB Eesti rahvusmeeskonda.

Head Uudised GoodNews