1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Tänavuse Filmilindifestivali fookuses on teekonnafilmid
Tänavuse Filmilindifestivali fookuses on teekonnafilmid

Tänavuse Filmilindifestivali fookuses on teekonnafilmid

Fotod: Siim Tiirik

Kino Sõprus ja Tartu Elektriteater korraldavad 18. augustil Järva-Jaanis Filmilindifestivali, millega avaldatakse austust aegumatule kinokunstile. Tänavu võetakse fookusesse road movie’d ehk teekonnafilmid. 

Filmilindifestival toimub Järva-Jaani Kinomuuseumis ning Vanatehnika varjupaigas – vanade busside, trammide ja trollide keskel. Festivali iseloomulikuks osaks on kinoklassikaks saanud filmide näitamine 35-millimeetristelt lintidelt. Põrina saatel jookseb vanade projektorite vahelt läbi mitukümmend kilomeetrit rariteetset filmilinti.

Tänavune festival on järjekorras juba kolmas. “Omaaegsest üsna juhuslikult lendu lastud uitmõttest on tänaseks saanud väga ilus traditsioon, publik on võtnud selle veidi unenäolise suvelõpufestivali suurepäraselt vastu,” rääkis üks festivali korraldajatest Kristel Lipand. 

“Oleme korraldanud festivali valdavalt vabatahtlike abiga, armastusest filmikunsti vastu ja üsna julgelt eksperimenteerides. See on olnud paras teekond ja proovime publikut uute lahendustega üllatada tänavugi,” ütles Lipand. Publik saab seekord festivalil öiseid seansse nautida heinamaale püstitatavas autokinos. Nii võib teekonnafilmidele kaasa elada otse rooli tagant, kinohelid autoraadiost kostumas. 

Festivalipäeval linastuvad Eesti filmiklassikasse kuuluv “Nipernaadi” (1983), vendade Kaurismäkide ”Worthless” (1982) ning ikooniline road movie “Easy Rider” (1969). Öises autokinos näidatakse Jim Jarmuschi saladuslikku mängufilmi “Dead Man” (1995) ning postapokalüptilist märulit “Mad Max 2” (1981). Päeva vältel linastuvad festivaliplatsile püstitatavas kinotelgis Rahvusarhiivi valitud multifilmid ning lühifilmid. 

Festivalil jagub lisaks kinokunsti nautimisele palju muudki tegevust. Lastel on võimalus osaleda animatsiooni töötoas ja viktoriinis, mängida lauamänge ning seigelda vanade sõidukite keskel aaretejahil.

Hea meeleolu loovad maitsev toit ja jook, päeva saadavad festivaliplatsil öösse popup klubi VÄLK DJ-d. Samuti saab festivalil võistelda lauatennise turniiril, osaleda Järva-Jaani bussiekskursioonil ning visata leili ainulaadses tuletõrjebussis paiknevas saunas. 

Pealinnast ja Tartust tulijaid toovad soovi korral festivalile bussid, millega on võimalik hilisel öötunnil ka tagasi Tallinna või Tartusse sõita. Festivali piletid on alates tänasest saadaval piletimüügiportaalis Fienta.ee ning Sõpruse kinos. Maikuu lõpuni on kiirematel võimalik festivalipass soetada vaid 10 euro eest. 

Head Uudised GoodNews