1. Avaleht
  2. Haridus
  3. TARKUST TAGA NÕUDMA! Esimeste tundidega esitati TTÜle üle tuhande sisseastumisavalduse
TARKUST TAGA NÕUDMA! Esimeste tundidega esitati TTÜle üle tuhande sisseastumisavalduse

TARKUST TAGA NÕUDMA! Esimeste tundidega esitati TTÜle üle tuhande sisseastumisavalduse

Allikas: ttu.ee
Foto allikas: ttu.ee

Tudengikandidaadid esitasid esimese 34 tunniga Tallinna Tehnikaülikoolile (TTÜ) 1084 sisseastumisavaldust – kokku võtab Eesti ainus tehnoloogiaülikool tänavu vastu ligikaudu 4000 uut üliõpilast.

Pühapäeva hommikul kella 10-ks oli TTÜ bakalaureuseõppesse astumiseks esitatud 574 avaldust, järgnesid magistriõpe 328, rakenduskõrgharidusõpe 120, inseneriõpe 56 ja doktoriõpe 6 avaldusega. Sisseastumisavalduste vastuvõtt algas täpselt laupäeva südaööl.

TTÜ vastuvõtuspetsialisti Kirsti Naaberi sõnul on sel aastal esimest korda vastuvõtt internetis avatud mitu päeva varem kui TTÜs kohapeal. “20.-24. juunini saab avaldusi esitada ainult sisseastumise infosüsteemi SAIS kaudu, alates 25. juunist võib tulla ülikooli ka kohale,” rääkis Naaber. “Samuti oleme vähendanud aega, mil vastuvõetud tudengikandidaadid saavad TTÜ-sse õppimatulekut kinnitada – varasema kolme päeva asemel on selleks nüüd aega kaks päeva.”

Sisseastumise infosüsteemis SAIS saab avaldusi esitada kuni 3. juuli kella 15-ni. TTÜs kohapeal saab dokumente esitada tööpäevadel 25. juunist 3. juuli kella 15-ni, samal ajavahemikul on seda võimalik teha kõigis viies TTÜ kolledžis: Tartu, Virumaa, Tallinna ja Kuressaare kolledžites ning Eesti Mereakadeemias.

Uusi tudengeid võetakse vastu kokku 104-le erialale. Bakalaureuse-, inseneri- ja rakenduskõrgharidusõppes on vastuvõtt 50 erialale, magistriõppes 44-le ning doktoriõppes 10-le õppekavale. Vastuvõtt TTÜ-sse toimub kolmes õppevaldkonnas: tehnika, tootmine ja ehitus; loodus- ja täppisteadused; sotsiaalteadused, ärindus ja õigus. Magistriõppes on uueks õppekavaks Euroopa arhitektuur. Samuti toimub üle mitme aasta vastuvõtt maastikuarhitektuuri erialale, nüüdsest Tallinna Kolledži õppekavana.

Enamikule TTÜ bakalaureuse- ja inseneriõppe erialadele kandideerimiseks on vajalik laia matemaatika ja eesti keele riigieksami sooritamine. Laia matemaatika riigieksami tulemus peab olema vähemalt 50 punkti, eesti keele eksamitulemus vähemalt 35 punkti, kahe eksami summa vähemalt 100 punkti.

TTÜ annab võimaluse teha eesti keele ja matemaatika sisseastumiskatset ka tehnikaülikoolis, kuid selleks tuleb hiljemalt 24. juuniks TTÜ kodulehel registreeruda. Katsed on tasuta ja toimuvad TTÜ peamajas Tallinnas: matemaatika sisseastumiskatse on 26. juunil kell 10, eesti keele sisseastumiskatse on 29. juunil kell 10. Matemaatika ja eesti keele sisseastumiskatseid saab sooritada igaüks, kes ei ole sooritanud erialale kandideerimiseks nõutud riigieksameid või soovib matemaatika riigieksami tulemust parandada. Katsete tulemused kehtivad vaid TTÜ-sse kandideerimisel.

TTÜ majandusteaduskonna, Tartu kolledži keskkonnajuhtimise ning Tallinna kolledži maastikuarhitektuuri erialadele saab kandideerida ka kitsa matemaatika riigieksami tulemusega, ent laia matemaatika riigieksamitulemus annab lisapunkte. Sotsiaalteaduskonna erialadele kandideerimine on sisseastumiskatsetega. Rakenduskõrgharidusõppesse kandideerimiseks on nõutav minimaalne keskharidust tõendava dokumendi keskmine hinne 3,5.

2014. aasta suvel esitati Tallinna Tehnikaülikooli ligi 10 000 sisseastumisavaldust. Bakalaureuse-, inseneri- ja rakenduskõrgharidusõppesse esitati 5 635 avaldust, magistriõppesse 2 608 avaldust ja doktoriõppesse 118 avaldust. Välistudengite vastuvõtt tõi ligi 1000 avaldust.

2015. aastal asutatud TTÜ on Eesti ainus tehnoloogiaülikool, mille unikaalsus peitub tehnika, loodus-, täppis-, sotsiaal- ja terviseteaduste sünergias. TTÜ vastutab inseneride ja tehnikateadlaste järelkasvu tagamise eest. Ülikoolis on üle 13 000 üliõpilase, ligikaudu 700 õppejõudu ja rohkem kui pool tuhat teadustöötajat, TTÜ vilistlaste arv ulatub 65 000-ni. Rohkem kui 50 hektaril laiuv TTÜ linnak hõlmab 72 ehitist. Lisaks kaheksale teaduskonnale asuvad siin IT Kolledž ja Tallinna Teaduspark, mis koondab üle 150 kõrgtehnoloogia ettevõtte. TTÜ-l on eraldiseisvad kolledžid Kuressaares, Tartus, Kohtla-Järvel ja Tallinnas, ülikooli uusimaks kolledžiks on Eesti Mereakadeemia. Üliõpilastele pakutakse suurepärast tudengi- ja kultuurielu, ülikooli majutus- ja sportimisvõimalused on ühed parimad Põhja-Euroopas.

Head Uudised GoodNews