1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu Kaarsilla heliteoste konkursile saab esitada muusikapalasid
Tartu Kaarsilla heliteoste konkursile saab esitada muusikapalasid

Tartu Kaarsilla heliteoste konkursile saab esitada muusikapalasid

Foto: Pixabay

Tartu linna päeval, 29. juunil kuulutab Tartu Linnavalitsus välja Kaarsilla heliteoste konkursi, millega soovitakse leida Kaarsilla helindamiseks valikut läbimõeldud lahendusi.

Konkursi tingimustes kirjeldatakse konkursi eesmärki nii: “Sildadel on eriline ruumimõju, sest nad võimaldavad ületada linnaruumis olulise katkestuse. Sillal viibija satub ühtäkki kohta, kus tegelikult ei peaks saama viibida: kahe poole vahele vee kohale õhku rippuma. Kuidas või kas üldse see peaks kõlama? Avalik ja kaubandusruum kostitavad meid igapäevaselt agressiivse helifooniga: meil pole valikut, mida millal ning kui valjusti kuulame. Olmemüra püütakse leevendada või üle mängida olenevalt olukorrast kas mahedate või reibaste viisidega, mis sulanduvad lõpuks üheks anonüümseks taustaks.

Konkursi eesmärgiks on antud asukoha helide mõtestamine. Kuidas kasutada loodud tehnilisi võimalusi linlaste kasuks, kuidas vältida pakutud võimaluste kuritarvitamist? Konkurss annab heliloojatele ülesande lavastada nähtamatut. Kuna tervik hõlmab vaikuse ja heli tasakaalustatud suhet, siis ei ole konkursile esitatavate heliteoste pikkus rangelt ette määratud. Ööpäeva, aastaaegade ja tähtpäevade kalendrist leiab mitmekesise värvinguga olukordi, mis annavad aeg-ajalt põhjuse või eelduse selle hetke tähistamiseks või äramärkimiseks. Konkursile esitatud teosed võivad olla loodud nii universaalsetena kui ka väga täpselt määratud olukorra saateks.”

Konkurss annab heliloojatele ülesande lavastada nähtamatut.

Konkursil osalejalt oodatakse ühe või mitme tervikliku heliteose loomist. Heliteosele ei määrata stiililist piirangut, oodatud on nii klassikalisele harmooniale tuginevad kui ka abstraktsemad heliteosed. Konkursile esitatav teos ei tohi olla varem avalikult kõlanud. Konkursi preemiafond on 15 000 eurot. Žüriil on õigus preemiaid ümber jagada vastavalt esitatud tööde tasemele.

Konkursi žürii koosseis: Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus (komisjoni esimees), helilooja Ardo Ran Varres, helilooja Age Veeroos, Vanemuise teatri juht Toomas Peterson ja Tartu linnakujunduse spetsialist Anna-Liisa Unt.

2017. aastal rekonstrueeriti Kaarsild ning sillale lisati kaasaegne valgustus- ja helisüsteem. Uuendatud silla avamiseks telliti esimene terviklik heli- ja valguslahendus Eesti Kunstiakadeemia Uusmeedia osakonna magistrandidelt (Martin Rästa, Aivar Tõnso, Liisi Küla, Roman-Sten Tõnissoo ja Sten Saarits). Viis eraldiseisvat, ent ühe terviku loovat teost võtsid lähtekohaks vee ning selle omaduse ümbritsevat peegeldada. Silla iga viie heliteose juurde käib valguslahendus, päeva lõikes varieerub teoste esitamise järjekord. Lisaks sellele on silla heli ja valgusega markeeritud erinevaid tähtpäevi.

Heliteoste esitamise tähtaeg on 24. september 2018 kell 16.

Loe rohkem SIIT!

Head Uudised GoodNews