1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu kaasava eelarve raha kasutamiseks esitati 158 ideed
Tartu kaasava eelarve raha kasutamiseks esitati 158 ideed

Tartu kaasava eelarve raha kasutamiseks esitati 158 ideed

10. septembril lõppes ideede esitamise aeg Tartu kaasavasse eelarvesse. Tartlased esitasid 158 ideed ja ettepanekut, kuidas kasutada Tartu linna 2014. aasta eelarvesse kavandatud 140 000 eurot.

Enim ettepanekuid puudutas teede ja tänavate, sh kergliiklusteede korrastamist ja rajamist. Väga palju oli ideid, mis olid seotud Emajõe ja Anne kanaliga, sportimise ja vaba aja veetmise võimaluste arendamisega, jalgrattarajatiste, mänguväljakute ja parkidega. Esitatud ideedega saab tutvuda veebilehel http://www.tartu.ee/kaasaveelarve.

Tartu linnapea Urmas Kruuse sõnul võib kaasava eelarve pilootprojekti algust õnnestunuks nimetada. “Tänan tartlasi aktiivsuse ja heade mõtete eest ning loodan sellist aktiivsust ka novembris, kui ekspertide väljasõelutud ideed rahvahääletusele l ähevad,” lisas linnapea.

Septembris ja oktoobris analüüsivad kõiki esitatud ideid vastava valdkonna spetsialistid ning iga idee kohta koostatakse hinnang selle realiseeritavuse ja eeldatava maksumuse kohta.

Novembris tutvustatakse ideid Tartu kodulehel ja korraldatakse ideede tutvustusüritus. Samuti toimub novembris rahvahääletus, kuhu suunatakse kõik ideed, mis on realiseeritavad ja mahuvad eelarve piiresse. Hääletada saab iga vähemalt 16-aastane isik, kelle elukoht on Eesti rahvastikuregistri andmetel Tartu linn. Hääletuse tulemusel reastatakse ideed vastavalt saadud häälte arvule, realiseerimisele kuuluvad üks v õi mitu ideed, mis mahuvad piirsumma 140 000 euro sisse.

Otsuse kinnitab volikogu koos eelarve vastuvõtmisega detsembris. Võitnud idee realiseerib Tartu linn 2014. aastal.

Kaasavat eelarvet hakati Tartus kavandama juba 2012. aastal, kui e-Riigi Akadeemia sel teemal seminari korraldas. Selle aasta veebruaris moodustas linnavalitsus töörühma, kuhu kuulusid lisaks linnajuhtidele ja ametnikele ka kõigi volikogu fraktsioonide esindajad. Töörühm töötas e-Riigi Akadeemia juhtimisel kaasava eelarve protsessi metoodika Tartu linna jaoks. Tartu alustas kaasava eelarve protsessiga esimese Eesti linnana. Tartu linnavalitsust nõustab kaasava eelarve ettevalmistamisel ja läbiviimisel e-Riigi Akadeemia.

Head Uudised GoodNews