1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Tartu Ülikool avab Ida-Euroopa moodsaima füüsikahoone teadusfestivaliga
Tartu Ülikool avab Ida-Euroopa moodsaima füüsikahoone teadusfestivaliga

Tartu Ülikool avab Ida-Euroopa moodsaima füüsikahoone teadusfestivaliga

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Esmaspäeval avab Tartu Ülikool suure teadusfestivaliga „Õhus on füüsikat“ Maarjamõisa tehnoloogialinnakus Ida-Euroopa kaasaegseima füüsikahoone Physicum. Lisaks sellele, et hoones asub regiooni moodsaim materjaliuuringute keskus, loob Physicumi taristu kõrgetasemelised võimalused ka näiteks nanotehnolooga alasteks uuringuteks.

„Füüsika instituudi uus, umbes 13 000 ruutmeetri suurune maja toob ühise katuse alla siiani eraldiseisvates hoonetes tegutsenud õppe- ja teadustöö,“ rõhutas Tartu Ülikooli füüsika instituudi direktor Jaak Kikas maja peamist eesmärki.

Füüsika instituudi uutes ruumides hakkavad tegutsema neli Eesti teaduse tippkeskust ja 14 füüsikalaborit, mille võimekust täiendab laialdane rahvusvaheline koostöö, seal hulgas Rootsi rahvuslikus sünkrotronkiirguse laboratooriumis Lundis uue MAX-IV sünkrotronkiirgusallika juurde rajatav Eesti kiirekanal. „Füüsika instituudis tehtavate materjaliuuringute ülikõrgele tasemele annab muuhulgas kinnitust see, et meie materjaliuuringute keskus valiti ainsa keskusena Baltimaades Euroopa grafeeniprojekti,“ lisas Kikas.

Füüsika, materjaliteaduse, arvutitehnika jt tudengitele on loodud kaasaegsed tingimused õppetöö ja katsete läbiviimiseks. Lisaks avaratele auditooriumitele toimub õppetöö kokku kaheksas õppelaboris, mis on varustatud kogu vajaliku inventariga praktikumide läbiviimiseks.

Kikase sõnul viib majas tehtava füüsikateaduse uuele tasemele ka täienenud laboripark ja uudsed -ruumid. Laboripargi kalleimaks ja uusimaks teadusaparatuuriks on kaks miljonit eurot maksnud läbivalgustav elektronmikroskoop (TEM). Physicumi uues hoones on olemas ka materjali sisestruktuuri uurida võimaldav skaneeriv elektronmikroskoop (FIB-SEM). Lisaks nanomõõtmetes kuvamisele lubab seade materjale nanoskaalas töödelda (nt tükke välja lõigata) ja nii valmistada nanostruktuure uudsete kõrgtehnoloogiliste rakenduste tarbeks.

Uues hoones saavad füüsikud enda käsutusse ka ISO 5 ja ISO 6 klassi puhasruumid. „Füüsikute jaoks on tolm üks suurimaid vaenlasi,“ selgitas Kikas, viidates tolmuvaba keskkonna vajalikkusele teaduseksperimentide läbiviimisel.

Physicumi katusele tuuakse üle ka Tähe tänava hoone katusel asetsenud meteoväljak, kus jätkatakse meteoroloogiliste vaatlustega, ning Eesti esimese tudengisatelliidi ESTCube-1 juhtimisantennid.

Majas on kaks suurt konverentsiruumi, mis mahutavad kokku 300 inimest. Auditooriumid on varustatud kõige moodsamate multimeedialahendustega, mis võimaldavad ristkasutust, s.t ühte konverentsi saab paralleelselt pidada ja jälgida mõlemas ruumis. „Uudsete konverentsitingimustega panustame kindlasti Tartu kui teaduskonverentsi linna kuvandisse,“ ütles Kikas, avaldades lootust, et uued auditooriumid toovad Tartusse kõrgetasemelistele konverentsidele veel enam välisteadlasi: „Olen kindel, et maja aitab kaasa füüsika instituudi rahvusvahelise koostöö suurenemisele ja Tartu Ülikooli rahvusvahelistumisele laiemalt.“

Tartu Ülikooli füüsika instituudi uue hoone avamine toimub esmaspäeval, 25. augustil. Alates kella 13.00-st saab osaleda tasuta kogupere teadusfestivalil „Õhus on füüsikat“, kus teaduslikku meelelahutust pakub teadusteater ning uue majaga tutvumiseks toimuvad giididega tuurid. Kell 16.00 algab Physicumi pidulik avamine. Kõik huvilised on nii teadusfestivalile kui maja avamisele oodatud. Tutvu programmiga füüsika instituudi kodulehel.

Füüsikahoone ehitus läks maksma üle 16 miljoni euro, millest 13,5 miljonit kaeti SA Archimedes vahendusel Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest. Maja ehitas Astlanda Ehitus OÜ ja arhitektuurse osa projekteeris Kadarik Tüür Arhitektid OÜ (arhitektid Ott Kadarik, Mihkel Tüür ja Villem Tomiste, sisearhitekt Kadri Tamme).

Head Uudised GoodNews