1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartus algab esmaspäevast kaasava eelarve hääletus
Tartus algab esmaspäevast kaasava eelarve hääletus

Tartus algab esmaspäevast kaasava eelarve hääletus

Allalaaditud fail6. oktoobril kell 10 algab terve nädala kestev Tartu kaasava eelarve hääletus, kui tartlased saavad valida 25 kaaslinlaste esitatud idee vahel.

Hääletamine on elektrooniline ja toimub ööpäevaringselt infosüsteemis Volis, mille lingi leiab Tartu kodulehe esilehelt või aadressil http://www.tartu.ee/kaasaveelarve. Elektroonilisse hääletuskeskkonda saab sisse logida ID-kaardi või mobiil-ID abil.

Hääletada saab ka infotöötajate abil linnavalitsuse infokeskuses (raekoja I korrusel) 6.-12. oktoobril kell 10-18. Kaasa tuleb võtta isikut tõendav dokument (ID-kaart, pass, juhiluba, pensionitunnistus vmt).

Erinevalt eelmisest aastast hääled reaalajas hääletuskeskkonnas ei kajastu ja tulemus teatatakse pärast hääletuse lõppu. Hääletus lõpeb 12. oktoobril kell 18.

Hääletamise tulemusel tekib ideede pingerida. Realiseerimisele kuulub vähemalt kaks enim hääli saanud ideed. Üks realiseerimisele kuuluv idee peab olema investeering, teine võib olla nii investeering kui ka üritus.

Hääletusele läheb 25 ideed, millega saab tutvuda kaasava eelarve kodulehel http://www.tartu.ee/kaasaveelarve

Kaasava eelarve tänavune protsessi sai alguse maikuus ideede kogumisega. Esitati 92 ideed, mille teostatavust hindasid valdkondade eksperdid. Välja jäid ideed, mis ei vastanud kaasava eelarve tingimustele või olid teostamatud. Juunis toimusid arutelud ideede esitajate ja valdkonna
asjatundjate osavõtul, mille eesmärk oli sõeluda rahvahääletusele välja 25 ideed.

Kaasava eelarve eesmärgiks on parandada kogukondadevahelist koostööd, tutvustada linlastele eelarve koostamise põhimõtteid ning midagi reaalselt ellu viia. Kaasava eelarve ideeks võib olla nii investeeringuobjekt kui ka üritus maksumuse ülempiiriga 70 000 eurot. Eesmärgiks on 140 000 euro eest viia 2015. aastal ellu vähemalt kaks ideed.

Tartu alustas esimesena Eestis kaasava eelarve põhimõtete rakendamist 2013. aastal, kui rahvahääletuse tulemusena valiti võiduideeks Kultuurikvartali esitlustehnika (helitehnika Genialistide Klubile, heli- ja valgustehnika Tartu Uuele Teatrile, kinotehnika Tartu Elektriteatrile
ning mobiilne helitehnika komplekt kogukonna- ja kultuurihoovile Uus Õu).

Head Uudised GoodNews