1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tartus ja Tallinnas soleerib tenor Endrik Üksvärav
Tartus ja Tallinnas soleerib tenor Endrik Üksvärav

Tartus ja Tallinnas soleerib tenor Endrik Üksvärav

Endrik Üksvärav Schmidti rollis
Endrik Üksvärav Schmidti rollis

3. jaanuaril kell 12.00 kõlab Tartu Jaani kirikus tenor Endrik Üksvärava esituses Schuberti „Talvine teekond“. Pühapäeval, 4. jaanuaril kell 18.00 laulab Üksvärav Tallinnas Mustpeade majas toimuval kontserdil „Uusaastabarokk“.

Schuberti tsükli „Talivine teekond“  24-st osast kõlavad Tartus toimuval kontserdil 12. Klaveril saadab Jorma Toots. Kontsert toimub II Tartu Talvefestivali raames.

Kontserdil „Uusaastabarokk“ laulab Endrik Üksvärav Bachi ja Händeli säravaid aariaid. Sellel kontserdil on kaastegev Tallinna barokkorkester, sopran Marta Paklar ja kammerkoor Collegium Musicale solistide ansambel.

„Minu jaoks on mõlemad kontserdid väga põnevad. Schuberti lauludes leidub kohati samasugust dramaatikat kui ooperis, samas on nad väga lüürilised. Kontserdi „Uusaastabarokk“  kava on virtuoosne ja särav“, ütles Endrik Üksvärav.

Esmaspäeval. 5. jaanuaril on Üksvärav juba Hollandis, kus osaleb koos Cappella Amsterdamiga kaasajamuusikaprojektis (Messiaen ja Vivier).

Endrik Üksvärav (s 1980) on lõpetanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kooridirigeerimise erialal ning omandanud samal erialal ka magistrikraadi. Õppinud lisaks trompetit ja metsasarve. Ta on juhatanud mitmeid puhkpilliorkestreid, kammerorkestreid ja kammerkoore. 2010. aasta sügisel pani ta aluse kõrgetasemelisele kammerkoorile Collegium Musicale. Endrik Üksvärav on osalenud Neeme Järvi, Jorma Panula, Eri Klasi, Anders Eby ja Ervin Ortneri meistriklassides. Novembris 2011 osales ta Leipzigis Peter Kooij juhendatud J. S. Bachi laulmise meistrikursusel ja märtsis 2012 Peter Kooij juhitud J. S. Bachi passioonide laulmise meistrikursusel.

Särava tämbriga tenorina tegi Endrik Üksvärav juunis 2011 ooperidebüüdi lauldes Arsetese rolli J. V. Mederi barokk-ooperis “Kindlameelne Argenia!” (dir T. Siitan). Augustis astus ta publiku ette Tallinna Rahvusvahelisel Orelifestivalil lauldes N. Bruhnsi kantaate (dir T. Siitan) ja festivali lõppkontserdil, kus tuli ettekandele J. S. Bachi kantaat  nr 194 “Höchsterwünstes Freudenfest” (dir A. Mustonen). Detsembris osales ta solistina U. Sisaski “Jõuluoratooriumi” esitamisel ning koostöös Corelli Musicuga tulid ettekandele H. Schützi “Magnificat”  ja “Jõululugu” (evangelistiosa). 2012. aastal laulis ta solistina koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga J.S.Bachi „Johannese Passiooni“, BWV 245 II versioon, dirigeeris. Daniel Reuss. 2012. aasta sügisest õpib Endrik Üksvärav vanamuusika laulu Haagi Kuninglikus Konservatooriumis, alates 2014. aastast magistriõppes. Tema õppejõududeks on tunnustatud lauljad Peter Kooij, Michale Chance ja Jill Feldmann.Viimase kahe aasta jooksul on Endrik Üksvärav astunud regulaarselt lauljana üles nii Eestis kui Hollandis. Lauljana on ta teinud koostööd selliste dirigentidega nagu Franz Brüggen, Daniel Reuss, Tõnu Kaljuste, Jos van Veldhoven, Peter Dijkstre, Peter van Heyghen, Hidemi Suzuki, Tan Dun, Simon Carrington jt Augustis 2013 laulis ta peaosa (Bernhard Schmidt) Dominy Clementsi ooperis “Valgustatud pimedusejünger”, dirigent Tõnu Kaljuste ja detsembris astus ta publiku ette G.F.Händeli teose “Messias” tenori solistina, dirigent Anssi Mattila (Soome). 2014 augustis laulis ta tenori solisti Roxanna Panufniku (UK) teose „Generation of Love“ Eesti esiettekandes ja septembris andis koos barokilaulja Peter Kooij (bass) ja vanamuusikaansambliga L´Armonia Sonora kontserdi maailma suurimal vanamuusikafestivalil – Utrechti vanamuusikafestivalil Hollandis. Septembris astus ta Eestis üles ka Nargenfestivali „Pärdi päevade“ kontserdil. Aasta lõpetas Üksvärav Hollandis lauldes J.S.Bachi „Jõuluoratooriumi“ (evangelist ja tenori solist).

Head Uudised GoodNews