1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartus kuulutatakse välja jõulurahu
Tartus kuulutatakse välja jõulurahu

Tartus kuulutatakse välja jõulurahu

Pühade-eelsed päevad on Tartus sündmusterohked: reede õhtul saab Raekoja platsil harjutada jõulusalmide lugemist, pühapäeval süüdatakse neljas advendiküünal ja 24. detsembri keskpäeval kuulutatakse välja jõulurahu.

Reedel, 21. detsembril kell 18 saab Raekoja platsil läbi teha jõuluõhtu peaproovi: lapsed saavad jõuluvana Jollele ja jõulumoor Astile ette lugeda oma jõulusalmid. Harjutamine teeb meistriks!

Pühapäeval, 23. detsembril kell 17 süüdatakse Raekoja platsil neljas advendiküünal. Tartlasi ja külalisi tervitavad abilinnapea Mihkel Lees ja Tartu Ülikooli Jaani koguduse õpetaja Triin Käpp. Jõulumeeleolu loob Tartu Arsise kellade ansambel. Tartu loodusmaja on Valguskülas läbi viimas piparkoogi lahkamise töötuba, mis algab kell 17.30.

24. detsembril kell 12 kuulutavad Tartus jõulurahu välja linnapea Urmas Klaas ja EELK Lõuna piirkonna piiskop Joel Luhamets. Raekoja platsil on kohal ka jõuluvana Jolle ja jõulumoor Asti. Meeleolu loob Tartu Vaskpilliansambel Tanel Aavakivi juhatusel.

Traditsiooniliselt pakutakse enne jõulurahu väljakuulutamist ka jõulusuppi. Seda hakkab kell 11 Valguskülas pakkuma Maitseelamuse Koda.

Jõulurahu kuulutamine on üks ilusamaid ja vanemaid Skandinaavia jõulutraditsioone, mis ulatub 17. sajandisse Rootsi kuninganna Kristiina aega. Jõulurahu väljakuulutajaks oli tavapäraselt linnapea või raesekretär ning selle väljakuulutamise ajaks jõululaupäeva keskpäeva eelsed ja järgsed minutid. Eestis taaselustati tava taasiseseisvudes.

Head Uudised GoodNews