1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Tartus tutvustab rahvusvahelist videokunsti
Tartus tutvustab rahvusvahelist videokunsti

Tartus tutvustab rahvusvahelist videokunsti

Tartu Kunstimuuseum avab sel reedel rahvusvahelist videokunsti tutvustava näitusesarja „Lingid maailma“ teise väljapaneku. Sel korral eksponeeritakse USA videokunstniku Martha Rosleri loomingut. Näitus jääb avatuks 10. septembrini.

Näitusesarja „Lingid maailma“ raames on eksponeeritud Rosleri 1985. aastal loodud teos „If it’s too bad to be true, it could be DISINFORMATION“ („Kui see on liiga halb, et tõsi olla, siis see võib olla VÄÄRINFO“). Teoses kombineerib Rosler teksti- ja pildikatkeid, mis kajastavad erinevaid külma sõja aegseid uudiseid, mis on seotud Kesk-Ameerika ja Kariibi maadega, kuid ennekõike Nicaragua konfliktiga. Teose põhiidee on viidata USA riigijuhtide ja meedia poolt edastatava informatsiooni petlikkusele.

Rosleri video on dialoogis Peeter Alliku loominguga, mida saab näha muuseumi esimesel ja teisel korrusel avatud näitusel „Kultiveeritud skisofreenia“. Ka Allik on oma loomingus tegelenud väärinformatsiooni ja petlike struktuuride küsimustega — nt teostes „Ajupesumasin“ ja „Ma nägin seda. Riigisaladus — kottida rahvast!”. Mõlema kunstniku looming paljastab niisiis ühiskonnas leiduvaid väärarusaamu ja kutsub publikut üles harjumuspäraseid nähtusi ning infokanaleid kriitiliselt analüüsima.

Tartmusi näitusesari „Lingid maailma“ tutvustab rahvusvaheliselt tunnustatud väliskunstnike videoteoseid ja paigutab need kohalike kunstnike loominguga dialoogi. Seeläbi saavad külastajad kõrvutada erineva taustaga kunstnike sissevaateid aktuaalsetesse ühiskondlikesse teemadesse. Näitustesarja toetab Eesti Kultuurkapital.

Näituse kuraator: Hanna-Liis Kont
Graafiline disain: Viktor Gurov
Näituse töögrupp: Nele Ambos, Joanna Hoffmann, Julia Polujanenkova, Ago Teedema, Urmo Teekivi, Piia Õunpuu
Tänud: Rosler Studio, Rose Hughes, Minna-Triin Kohv, Sten Ojavee

Head Uudised GoodNews