1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Teadlased avavad uurimislikku õpet edendava projekti
Teadlased avavad uurimislikku õpet edendava projekti

Teadlased avavad uurimislikku õpet edendava projekti

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Tartu ülikooli haridusuuenduskeskuses toimub esmaspäevast neljapäevani Euroopa komisjoni seitsmendast raamprogrammist 2,5 miljoni euroga rahastatud uurimuslikku õpet edendava projekti „Uuringulaegas“ avakoosolek, kus osalevad projekti 13 partnerit 12 riigist.

Avakoosolekul töötatakse välja sisuline tegevusplaan, mille lõppeesmärgina luuakse keskkond, kus hinnatakse ning arendatakse uurimusliku õppetöö kogemusi ja oskusi läbi tunnustussüsteemi.

Tartu ülikooli tehnoloogiahariduse professori, projekti eestvedaja Margus Pedaste sõnul on projekti eesmärk arendada 1.-12. klassi õpilaste uurimusliku õppe oskusi. Selleks töötatakse välja keskkond, milles hinnatakse õpilaste uurimistöö kogemusi ja oskusi ning soovitatakse uusi tegevusi nende arendamiseks.

„Näiteks tuleb õpilasel ülesande lahendamiseks külastada teaduskeskust või muuseumi. Uurimusliku õppe veebikeskkonnast saab ta töö, kus ta peab põneva loo põhjal sõnastama probleemi, mida ta ise teaduskeskuses või muuseumis lahendama hakkab,“ kirjeldas Pedaste.

Erinevaid ülesandeid saab õpilane lahendada ise, õpetaja või perekonna toel ning vastavalt õpilase teadmistele ja oskustele tunnustatakse teda väljatöötatud auhindamise süsteemi alusel.

„Uuringulaeka“ avakoosoleku eesmärk on ühiselt jõuda esimestel aastatel tehtavate tööde sisuliste kokkulepeteni. Arutletavateks teemadeks on uurimusliku õppe kasutamiseks loodava internetikeskkonna struktuur ja sisu, uurimusliku õppe mõiste, uurimusliku õppe kogemuste ja oskuste hindamise vahendid, õpilaste tunnustamise ja auhindamise süsteem, uurimusliku õppe toetussüsteemid, seni edukalt rakendatud uurimuslike tegevuste projekti valimise kriteeriumid, projektis osalevate õpetajate koolitusmaterjalide sisu, teavitustegevused ning teadusasutuste, teaduskeskuste ja muuseumite kogukonna loomise tegevused.

Projekti kogueelarve on 2,8 miljonit eurot, millest Euroopa komisjoni toetus on 2,5 miljonit eurot. Teadusprojekti raames koolitatakse vähemalt 1100 õpetajat ja uurimistööd teevad enam kui 23 000 õpilast üle Euroopa. Projekti tegevuste läbiviimisse kaasatakse enam kui 100 teaduskeskust.

Head Uudised GoodNews