1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TEADUSE TOETAMINE I Riik toetab koroonaviirusega seotud teadus- ja arendustööd
TEADUSE TOETAMINE I Riik toetab koroonaviirusega seotud teadus- ja arendustööd

TEADUSE TOETAMINE I Riik toetab koroonaviirusega seotud teadus- ja arendustööd

Teadlased saavad tänavu juuli algul taotleda toetust projektidele, millega otsitakse lahendusi koroonaviiruse levikust tulenevate probleemide lahendamiseks ja kriisi tagajärgede leevendamiseks. Toetusmeetme maht on 2,1 miljonit eurot, projektid peavad valmima järgmise aasta lõpuks.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles, et praegune koroonaviirusest tingitud kriis näitab selgelt, kui oluline on teadlaste kaasamine kriisi paremaks mõistmiseks ja selle mõju leevendamiseks. „Eesti teadlased on juba panustanud ja teevad seda jätkuvalt,“ sõnas Reps. „Eriolukorra aegne täiendav rahasüst on tunnustus meie teadlaste tööle. Samas on selge, et teaduse riigieelarveline rahastamine peab püsivalt kasvama.“

Peatselt algav taotlusvoor on suunatud seniste uuringutulemuste edasiarendamisele või uute kasutusvõimaluste leidmisele ja testimisele. Vooru teemad on kujundatud Eesti Teadusagentuuri korraldatud ideekorje põhjal. Toetatakse innovaatiliste lahenduste, toote- ja teenuste prototüüpide väljatöötamist viies valdkonnas:  viiruse levikut pärssivad materjalid ja pinnatöötlusvahendid; uut tüüpi isikukaitsevahendid; ruumide siseõhus viiruseosakeste vähendamisega seotud tehnoloogilised lahendused; tervishoiusektori töökoormust vähendavad tehnoloogilised lahendused; andmeanalüütikal tuginevad lahendused viiruse leviku hindamiseks ja meetmete mõju prognoosimiseks. Projektid peaks algama sel sügisel ja jõudma tulemusteni 2021. aasta lõpuks.

Taotlusvooru korraldab Eesti Teadusagentuur, praegu valmistatakse koos ministeeriumiga ette tingimusi ning täpsem info tuleb juuni esimeses pooles. Projektide hindamisel osalevad ka arendusprojektide võimalike rakendajate esindajad ettevõtlussektorist ja ministeeriumitest ning Haridus- ja Teadusministeeriumi esindajad.

Raha käivituvaks projektikonkursiks tuleb riigi lisaeelarvest. Riigikogus 15. aprillil heaks kiidetud lisaeelarvest eraldati teadusele 4 miljonit eurot. Lisaks toetatakse eraldatud vahenditest Tartu Ülikooli siirdemeditsiinikeskuses oleva kolmanda astme biolabori – ehk koroonaviiruse uuringuteks sobiva labori – arendustegevusi ning Eesti teadlaste osalemist Põhjamaade ühises teadustöös koroonaviiruse teemadel.

Koroonakriisiga seotud teadus- ja arendustegevusse on riik suunanud kokku 8,1 miljonit eurot. Tartu Ülikooli eestvedamisel COVID-19 seiresüsteemi käivitamiseks eraldati 1,8 miljonit ja viiruse antikehade uuringuks 0,3 miljonit eurot. RITA programmist eraldati COVID-19 teemalisteks uuringuteks 2 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews