1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Teadustööde riiklikul konkursil võidutsesid Tallinna ja Tartu koolid
Teadustööde riiklikul konkursil võidutsesid Tallinna ja Tartu koolid

Teadustööde riiklikul konkursil võidutsesid Tallinna ja Tartu koolid

Foto: Tallinna Reaalkool

26. aprillil autasustati Narvas õpilaste teadustööde riikliku konkursi parimaid. 2013. aastal peeti konkurssi juba 12. korda. Konkursile laekus 103 tööd 45. koolist, neist 21 tööd põhikooli ja 82 gümnaasiumi tasemel. Noorimad tööde autorid olid 6. klassi õpilased. Õpilaste teadustööde riiklikku konkurssi korraldavad Eesti Teadusagentuur ning Haridus- ja Teadusministeerium.

Konkursi koordinaatori Reet Ranniku sõnul paistsid konkursil silma mitmed geneetika, mikrobioloogia, biokeemia ja keemia valdkonna tööd. Käsitleti teemasid alates keraheina laiguviirusest kuni Haapsalu ja Tallinna torustikuvee keemilise koostise võrdleva analüüsini.

Õpilasi tunnustati eraldi gümnaasiumi ja põhikooli tasemel. Gümnaasiumiastmes särasid sel korral Tallinna ja Tartu koolide õpilased. Edukaim oli tänavu Tallinna Reaalkool, mille õpilased pälvisid gümnaasiumi astmes neli preemiat: Kristiin Resik ja Martin Talvik said gümnaasiumiastme esimese preemia, Mari Liis Pedak teise preemia ning Lotta Hiie kolmanda preemia. Kaks preemiat pälvisid Tartu Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilased: Siim Kurvits sai teise preemia ning Birgitta Ots pälvis kolmanda preemia.

Teise preemia pälvis gümnaasiumiastmes ka Diana Halla (Gustav Adolfi Gümnaasium) töö „Eesti naisjooksjate sportlik teekond lähtudes spordistatistikast“. Kolmanda preemiaga autasustati veel Anette Millerit (Tallinna 21. Kool), Mariann Reid (Valga Gümnaasium) ja Birgit Valgemäed (Tallinna Inglise Kolledž).

„Gümnaasiumi tasemel esimese preemia pälvinud tööd, nii Kristiin Resik töö „Polümeerse katte PolyE-323 sobivus liitlipiidide kapillaarelektroforeetiliseks analüüsiks“ kui ka Martin Talvik töö gümnaasiumiõpilaste suhtumisest globaalprobleemidesse ja suhtumise muutumisest aastail 1991-2012 on tõsiseltvõetavad teadustööd, mille puhul on näha nii juhendaja kui õpilaste pühendumist ja põhjalikkust,“ kommenteeris Rannik parimaid töid.

Põhikooli astmes hinnati esimese preemia vääriliseks Anett Altmäe (Kadrina Keskkool) tööd „Elu pärast Siberit“. Põhikooli kolmanda preemia said Helena Ellermaa ja Merilin Mänd (Aste Põhikool) töö „E. Coli ja enterokokkide arvukus Saaremaa supluskohtades 2011-2012“ eest ning Elo Nõmm ja Diana Alt (Saaremaa Ühisgümnaasium) töö „Metskitsest ja Saaremaa sokkude sarvedest“ eest.

Head Uudised GoodNews