1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Teatriaasta parim lavastus „Tannhäuser“ on ka hooaja publikulemmik
Teatriaasta parim lavastus „Tannhäuser“ on ka hooaja publikulemmik

Teatriaasta parim lavastus „Tannhäuser“ on ka hooaja publikulemmik

TannhäuserTäna lõpeb „Armujoogi“ etendusega Rahvusooper Estonia 108. hooaeg. Hooaja jooksul külastas Estonia maja juubelifestivali, festivale „Verdissimo!“ ja „Eesti ballett 95“, ooperi-, balleti- ja operetietendusi ning kontserte, lasteetendusi ja haridusprojekte kokku 194 000 inimest. Tegemist on läbi hooaegade parima tulemusega ja sealjuures rõõmustab jätkuvalt kõrge keskmine täituvus – 85%.

Teatrijuhi Aivar Mäe sõnul puhus hooajale tuule purjedesse Estonia maja juubelifestival, mille ligi 100 sündmust külastas kokku 40 000 inimest. „Neid emotsioone ei unusta keegi niipea – Koidu ja Hämariku majja jõudmine, sada luike õhtusel pargilaval, põlvkondade gala, hobukaarikutega awapeole saabumine ja tohutult palju muid sündmusi, mille koos partneritega publiku ette tõime. Kõik see läks inimestele hinge ja publiku heasoovlikkust on meile jätkunud kogu hooajaks,“ ütles Aivar Mäe. „Tänan siinkohal kõiki külastajaid, estoonlasi, lavastusmeeskondi, kriitikuid, toetajaid ja partnereid – edukas 108. hooaeg on meie ühise tegevuse tulemus.“

Populaarsemad lavastused olid ooperitest teatriaasta parima lavastuse preemia pälvinud „Tannhäuser“, ballettidest „Manon“, operettidest „Savoy ball“ ja lastelavastustest „Pähklipureja“. Välja olid müüdud lastelavastus „Pokude aastaring“, enamus kontserte ja ballid. Erakordse populaarsuse saavutasid hooaja algul alustanud beebikontserdid ja uus haridusprojekt „Ka ooper kõlab tuttavalt“ ning oma koha on leidnud märtsis alustanud üksikpiletitega majaekskursioonid.

Koostöös ERR-ga salvestati ooper „Faust“ ja ballett „Modigliani – neetud kunstnik“, mida sügisel ETV ekraanil ja peagi ka DVD-l näha saab. Juubelialbumi „Üks mõtet kandev maja“ 500ne tiraaž on tänaseks läbi müüdud. Väljaannetest väärib märkimist veel lastele, vanematele ja õpetajatele suurt huvi pakkuv „Ooperivihik“ ja sellele sügisel järgnev „Balletivihik“.

Estonia alustab uut, 109. hooaega 10. septembril. Veel enne seda, 5.-7. septembrini toimub hooaja alguse teatrilaat, mis seekord kestab ühe päeva asemel kolm päeva. Nii nagu maja juubelifestivalil, antakse ka nüüd suurel laval tasuta kontserte ja tutvustatakse algavat hooaega. Hooaja esimene uus ooper „Rinaldo“ jõuab lavale 18. septembril ja ballett „Uinuv kaunitar“ 14. novembril. Oktoobris aga reisib rahvusooper Saaremaale, kus festivali „Estoonlastelt saarlastele“ raames toimuvaid sündmusi oodatakse külastama 7000 inimest.

Kõik uue hooaja piletid on müügil ja kavaga saab tutvuda teatri kodulehel www.opera.ee.

Head Uudised GoodNews