1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teatriküla Kuhjavere sai oma legendi
Teatriküla Kuhjavere sai oma legendi

Teatriküla Kuhjavere sai oma legendi

Kuhjavere legendi autor Küllike Veede (paremalt esimene) Alburahva Teatri trupi etenduses “Võõras mees majas”
Fotod: Kuhjavere Külaselts

Tänavugi on augustis Suure-Jaani vallas toimuva Kuhjavere külateatrite festivali proloogiks 30. juulil Kuhjavere külakeskuses avatav teatrikohvik. Järvamaal tegutseva Alburahva Teatri näitlejate esituses saab esmakordselt kuulda legendi Kuhjavere külast.

Kuhjavere teatrifestivali kauaaegset patrooni Kalju Komissarovit meenutavad näitlejad Aleksander Eelmaa ja Garmen Tabor.

Alburahva Teatri dramaturg ja näitleja Küllike Veede kirjutas teatrikohvikus ettekandmiseks Kuhjavere-ainelise loo „Kuidas külamees endale teatri sai”. Legendi tegelastes võib leida sarnasusi Kuhjavere külavanema Romeo Muki ja tema abikaasa, külaseltsi juhatuse liikme Urve Mukiga. Kolmandaks tegelaseks on see, kes kauba tegemisel tavaliselt kolm tilka verd nõuab. Kõnealuses loos on tema soovid sootuks suuremad. „Kui mõnda külasse esinema läheme, on mul tavaks välja mõelda ja kirja panna paigale pühendatud legende. Kuhjavere legend valmis kiiresti ja rõõmsas loomingulises rütmis. Sealne aura ja inimesed annavad head inspiratsiooni. Teatrifestivali korraldamisel on kuhjaverelased ju tõelised mustkunstnikud,“ rääkis Küllike Veede, kes on tuntud ka jutuvestjana. Ametilt on ta õpetaja.

Kuhjavere teatrikohvik 2016. aastal

Küllike Veede ja Alburahva Teatri trupi liikmed Merike Kernu, Aire Pitk, Mare Kabel ja Tiit Tammleht jutustavad teatrikohvikus ka muinasjutte „Kuidas armastada kolme peaga lohet” ja „Maailma kõige kaunim sõna”.

Meeleolukaid ja samas ka veidi krutskitega laule kuuleb abikaasade Mae ja Juhan Trumpi esituses. Juhan Trump on tuntud ka heliloojana.

Kuhjavere perenaiste suupisted 2016. aasta kohvikuks

Näitlejad Aleksander Eelmaa ja Garmen Tabor meenutavad kohtumisi Kuhjavere külateatrite festivali pikaajalise patrooni Kalju Komissaroviga (1946–2017) erinevatel aegadel. „Aleksander tundis Kalju Komissarovit 1976. ja mina 1986. aastast. Räägime sellest, mida meile on andnud Komissarovilt õppimine, temaga koos töötamine. Tema oskused, teadmised ja vaade maailmale olid väga rikkad,” ütles Garmen Tabor. „Viimastel aastatel olin Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias Kalju Komissarovi kolleeg ja formaalselt ka tema ülemus. Mäletan, et Kuhjavere külateatrite päevi pidas Kalju üheks oma südameasjaks. Läbi Kuhjavere teatrifestivali väärtustas ta harrastusteatrijuhtide tööd ja panustamist. Harrastusteatri juhtimine on üheks erialaks ka Viljandi kultuuriakadeemias,” ütles ta.

Tabor loodab, et tema ja Aleksander Eelmaa etteaste ei kujune Kuhjaveres mitte monoloogiliseks ettekandeks, vaid huvitavaks vestlusringiks ja mõnusaks koosolemiseks teatrisõprade seltskonnas.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews