1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Terras: kõik vabaduse palged on ühtviisi tähtsad
Terras: kõik vabaduse palged on ühtviisi tähtsad

Terras: kõik vabaduse palged on ühtviisi tähtsad

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras Vabariigi 95. aastapäeva paraadil Tallinnas

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ütles Eesti Vabariigi 95. aastapäeva paraadil peetud kõnes, et vabadusel on palju erinevaid palgeid ja kõik neist on ühtviisi tähtsad.

“Täna näib kõik see, mis veerandsada aastat tagasi oli uudne ja ärevusttekitav justkui iseenesestmõistetav. Terve põlvkond on üles kasvanud vabas Eestis – nad on vabad oma valikutes ja eneseteostuses,” ütles kaitseväe juhataja.

“Vabadusel on palju erinevaid palgeid ja need kõik on ühtviisi tähtsad. Meil on võimalus vabalt ja takistamata arutleda oma rahva ajaloo ja tänapäeva üle. Kuid on oluline mõista, et see arutelu ei vabasta meid mälust ja minevikust,” sõnas Terras.

“Vabadusel on suurem tähendus nende jaoks, kes selle nimel on pidanud ohvreid tooma. Täna Vabaduse väljakul koos olles mäletame neid, kes meie riigile aluse panid ning neid, kes seda relv käes kaitsesid,” sõnas kaitseväe juhataja.

“Kuigi meie seas pole enam mehi ja naisi, kes Vabadussõjas oma noore riigi eest rindele läksid, on meil mälestused, mida tuleb elus hoida ja põlvest põlve edasi kanda,” ütles Terras.

“Täna Vabaduse väljakul koos olles kinnitame, et ka tulevikus on alles teadmine, et Vabadussõda polnud pelgalt Esimese maailma sõja järgne pinnavirvendus kusagil Euroopa äärealadel, vaid see oli päris sõda,” sõnas Terras. “See oli katsumus, mis päädis võiduga ja Eesti riigi õigusega iseseisvusele. Selle tunnistajateks olid sõbrad ja liitlased – britid, soomlased, rootslased, taanlased, prantslased ja ameeriklased, kes osutasid olulist abi ja seisid relvavendadena meie kõrval,” meenutas ta.

Eesti kaitsevägi oli Terrase sõnul vabadussõjas võideldes ja on täna Eesti riiki kaitstes rahvavägi. “See tähendab, et rahvas osaleb oma riigi kaitses ja kaitsevägi on oma rahvale lähedal. Eesti kaitseväe ja Kaitseliidu peamine ülesanne on kaitsta Eesti riiki, koos meie liitlastega,” ütles ta.

Head Uudised GoodNews