1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PIRITA TEADE | Tiirutavad motovarjurid häirivad Pirita elanike rahu
PIRITA TEADE | Tiirutavad motovarjurid häirivad Pirita elanike rahu

PIRITA TEADE | Tiirutavad motovarjurid häirivad Pirita elanike rahu

Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat on teinud lennuametile ettepaneku, et leida võimalusi reguleerida või piirata motovarjurite lendamist rannaala ja muude rahvarohkete paikade kohal.

Viimastel kuudel on Pirita linnaosa valitsuse poole pöördunud mitmed Pirita elanikud ja kurtnud müra pärast, mida motovarjurid tekitavad. “Mitmed Pirita elanikud on avaldanud pahameelt motoparaplaanide lendamise kohta, et need tiirutavad hilisõhtul ja väga madalal tihedalt asustatud piirkondade kohal tekitades müra. Kirglik poleemika motovarjurite tegevuse üle käib ka Pirita sotsiaalmeedia gruppides,” sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

“Kas ikka peavad õhtuti meie peade kohal tiirlema mootoriga langevarjurid? Ilmselt ei peaks. Eelmisel aastal sai räägitud, et majade kohal ei tohi lennata. Tundub, et ega nendel karlssonitel enne ei mõika, kui ettekirjutus tuleb. Ühel talvel lendas üks isegi jõululaupäeval surnuaia kohal. Normaalne see pole,” pahandab elanik sotsiaalmeedia kommuunis.

“Ka ekstreemsportlased peavad arvestama ohutuse ja teiste inimestega,” soovib teine.

Sotsiaalmeedia kaudu on linlased teinud ettepaneku, et motoparaplaanide lendamine peaks toimuma mõistlikul kellaajal ja kõrgusel ehk umbes 100 meetri kõrgusel ega häiriks majade kohal tiirutades elanike privaatsust ja rahu.

Linnaosavanem sõnas, et motovarjude probleem pole Pirital uus, vaid sellest on saanud saaga, mis kord vaibub ning kevadeti ja suve saabudes jälle päevakorda tuleb, sest mõni leiab, et õige aeg on lennata hilisõhtul või valida marsruut mööda rannariba ja lennata ohtlikult madalal. “Olen omalt poolt juhtinud motoharrastajate tähelepanu sellele, et nad ei tohi oma tegevusega teiste elanike rahu häirida, kuid ikka on neid, kes ei lähtu ohutu lennu põhimõtetest ega arvesta teistega,” sõnas Liinat. “Minu ettepanek lennuametile on leida võimalusi piirata või keelata lendamine rannaalade ja rahvarohkete paikade kohal, sest ekstreemsport sellistes kohtades ei ole ohutu,” märkis ta. “Sellise tehnikaga lendamisel nõuab ohutust, et piloot jälgiks maapinda ning peaks silmas võimalikku hädamaandumise vajadust. Lennumasina mass on suur ning rannas võib olla ohtlik või ebasobiv tuul, mis seab ohtu nii piloodi kui ka puhkajate elud,” tõi Liinat näite. “Seega on madalalt üle inimeste peade lendamine rannas või mujal Pirital lubamatu.”

Liinat lubas, et kindlasti jätkatakse selgitustööd ekstreemse ala harrastajate hulgas ning eesmärk on, et kõik inimesed tunneksid end Pirital turvaliselt. “Kellegi tegevus ei tohi häirida teiste inimeste rahu ja privaatsust ega tekitada ohtu. Pirital on ruumi kõigile – nii maal, vees kui ka õhus. Loodan inimeste mõistlikkusele ja lennuameti abile leida võimalusi motovarjude lendamist Pirita kohal reguleerida,” lisas ta.

Head Uudised GoodNews