1. Avaleht
  2. Arvamus
  3. TOETAME SAAREMAAD I Karl Pajussaar: me seisame Saaremaaga!
TOETAME SAAREMAAD I Karl Pajussaar: me seisame Saaremaaga!

TOETAME SAAREMAAD I Karl Pajussaar: me seisame Saaremaaga!

See on selge, et terve Eesti turismisektor on juba saanud ja saab ka veel edasi korraliku löögi osaliseks. Kriis on võtnud juba esimesed ohvrid restoranide näol, mida enam kunagi külastada ei saa.

Kui aga on kedagi, kes saab võrdlemisi suurema kahju, siis selleks on kindlasti Saaremaa. Nagu toodi välja ka Saaremaa turismisektori avalikus pöördumises, siis rääkimata praegusest rahvusvahelisest liikumispiirangust on Saaremaale tekkinud mainekahju samaväärse mõjuga kui ajutine olukord. Tahaksin siinkohal tuua välja, et miks me peaksime Saaremaa eest seisma.

Miks Saaremaa on oluline?

Seda just toidumaailma vaatepunktist.

Mäletan veel kunagi seda hetke, kus otsustasin enda jaoks koka teekond ette võtta. Nagu iga üks, kes soovib midagi tõsiselt võtta – tuleb leida see koht, kus tehakse asja kõige paremini. Kõige kõrgema tasemega koht, kõige kõigem. Natukene ringi uurides sai selgeks, et kui Eestis kokandusega karjääri teha – tuleb minna Kuressaare Ametikooli koka erialale.

See kogus tippkokkasid kes sellest koolist tulnud on, on ebaproportsionaalne. See hulk peakokkasid/vanemkokkasid Eestis, kes veavad kõrgtasemelisi restorane ja kas on otseselt Kuressaare Ametikoolis õppinud või sellega seotud olnud, üllataks kõiki.

Sellest tulenevalt on ka Saare maakonna kui ka Kuressaare enda restoranid minu arust legendaarse hõnguga – kokad kes nendest restoranidest läbi on käinud, need kes neid praegugi juhivad, kuidas üldse asju aetakse. See kõik on kuidagi terve Eesti restoraniäri olemusse sisse põimitud.

Seda just sellel põhjusel, et kokad õpivad ju teistelt kokkadelt. Samamoodi restoranijuhid. Külalislahkusäri Eestis ongi suures osas ülesse ehitatud Saaremaa rolli peale kui selle äri peamine eestvedaja. Küll mitte rahalises mõõtmes, pigem sentimentaalses mõõtmes.

Peale selle leiab Saaremaalt lihtsalt suurepärast toorainet. Need harvad juhud, kui sinna satun, ei suuda ma ära imestada, et millist toorainet seal kohalikul tasemel saada on. Suurepärane liha, tugev piimatööstus, kohalik värske köögivili.. Rääkimata KALAST ja kõigest värskest mis meri pakub.

Kõikide nende asjade koosmõjul ei ole raske näha, miks üks restoran saarel tegutseda tahaks ja miks rahvas neid külastama peaks.

Saaremaa vajab meie kõigi abi

Jällegi – on ka kindlasti teisi, kes vajavad abi.

Aga minu süda valutab Saaremaa pärast kõige rohkem. On ju ilmselge, et ega saarele kogemata ei satu. Sinna tuleb minna. See on eraldi ettevõtmine.

Ma nüüd ei tea, mis sealsetest restoranidest/hotellidest üldse alles jääb ainuüksi liikumispiirangute mõjul. Küll aga kui liikumispiirangud üksaeg läbi saavad, seisab eest hiigelsuur ülesanne veenda inimesi uuesti Saaremaad külastama.

Mul on hea meel olnud näha ühiskondlikku liikumist toetamaks Eesti restorane, hotelle, spaasid jne.

See on üks suur päästemissioon meie enda toitlustuse ja turismisektori ellujäämiseks. Ma ei saaks selle üle rõõmsam olla. Loodetavasti viivad facebooki postitused, kui lõpuks aeg paras, ka tegudeni. Rõõmus olen ma juba ainuüksi selle teemaarenduse, tähelepanu ja mõtiskluste üle.

Minu üleskutse 

Ma olen kahe käega poolt, et iga Eesti leibkonna järgmine puhkus peaks olema Eestis. Tuleb külastada meie enda restorane, hotelle. Eestist leiab nii palju huvitavad ja põnevaid elamusi ning neid elamusi pakkuvad inimesed väärivad head teenistust. Väärivad seda, et nende töökohad säilivad.

Minu üleskutse oleks selle päästemissiooni algus teha Saaremaal.

Saaremaa vajab lähiajal hädasti külalisi.

Mina igatahes ei teagi paremat tunnet, kui üks mõnus suvine nädalavahetus Saaremaal. Kõik igapäevased argimured jäävad mere taha kaugele mandrile. Isegi kui mingi probleem tekib, peab ta ootama, kuni saarelt tagasi jõuad. See on vabastav tunne, maagiline isegi.

Värske meretuul, mõnusad rannad ja toredad inimesed – üks saarte külalislahkuseäri eelis tulebki kohalike südamlikkusest. Seal on inimesed teistsugused, lahkemad, heatahtlikumad. Sealne elu on kuidagi lihtsam. Ma ütleks, et pisut isegi vahemerelik ellusuhtumine, kus inimesed lihtsalt tunnevad elust rõõmu.

See kõik on hoidmistväärt. Terve ülejäänud Eesti rahva poolt.

Saabuv suvi on kriitiline. Kui minu sõnadel on üldse mingit mõju – siis kaaluge saabuval suvel Saaremaa külastamist. Kasvõi ainult toetuse näitamiseks.

Tänan lugemast!

Karl Pajussaar

Head Uudised GoodNews