1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Tõnis Mölder: hoiame ära mitmesaja apteegi võimaliku sulgemise
Tõnis Mölder: hoiame ära mitmesaja apteegi võimaliku sulgemise

Tõnis Mölder: hoiame ära mitmesaja apteegi võimaliku sulgemise

Riigikogu Keskerakonna, EKRE ja Isamaa fraktsioonid andsid sisse ravimiseaduse muutmise eelnõu, mis näeb ette 2020. aasta 1. aprillil jõustuva apteegireformi põhimõtete muutmise ning selleteemalise arutelu taasavamise.

„Säilitame apteegituru praegusel kujul, tagame ravimite kättesaadavuse ja hoiame ära mitmesaja apteegi võimaliku sulgemise,“ ütleb Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder. „Kuigi seaduse nõuetega kooskõlla viimiseks seati viieaastane periood, pole neli kuud enne selle jõustumist seadusandja soovitu sisuliselt tööle hakanud ja realiseerumas on sellega seonduvad riskid.“

Seaduse eelnõu jätab jõustamata piirangud, mis tooksid kaasa suuri probleeme ravimite kättesaadavuse ning Eesti apteegituru toimimise osas. Samuti ei pea üle 4000 elanikuga linnades lõpetama oma tegevuse haruapteegid.

„On selge, et kuna reformi jõustumise hetkeni jäänud aja jooksul ei hakka proviisorite poolt massilist üldapteekide ostmist toimuma, toob see endaga kehtiva seaduse alusel kaasa drastilise apteekide arvu vähenemise. Tegemist on otsese ja tõsise riskiga rahva tervise kaitse kui põhiõiguse kontekstis,“ selgitab Mölder, lisades, et muudatus hoiab ära ohu, kus apteekide senised omanikud esitavad riigi vastu kahjunõudeid, mis võivad küündida kümnete miljonite eurodeni.

Mölderi sõnul on eelnõus meetmed tagamaks apteegiteenuse kättesaadavus ka väiksemates omavalitsustes. „Kohalike omavalitsuste, kus puudub apteek, esindajatel on õigus saata riigile vastav taotlus ja kui see rahuldatakse, saab tegutsevaid ketiapteeke kohustada avama haruapteegi,“ räägib Mölder.

Ravimiseaduse muutmise eelnõud hakkab arutama Riigikogu sotsiaalkomisjon. Esimese ja teise lugemise vahel võivad muudatusettepanekuid esitada saadikud, komisjonid ja fraktsioonid.

Head Uudised GoodNews