1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tõnis Reitalu sai õpilasleiutajate auhinna
Tõnis Reitalu sai õpilasleiutajate auhinna

Tõnis Reitalu sai õpilasleiutajate auhinna

Tõnis Reitalu on Lümanda põhikooli 3. klassi poiss ja osales WIPO võistlusel leiutisega “Mahlapump”. WIPO koolilaste auhinnaga tunnustatakse õpilasi silmapaistvate saavutuste eest intellektuaalomandi valdkondades nagu leiundus, disain, filmindus või loovkirjutamine. Õpilasleiutajate riiklik konkurss toimus 11. korda ning selle eesmärk on avaldada tunnustust teadustegevuse ja innovatsiooni alal silmapaistvaid tulemusi saavutanud õpilastele, nende juhendajatele ja õpetajatele. Auhinna saaja valisid välja patendieksperdid, kes selgitasid valikut nii:

Selle leiutise autor Tõnis Reitalu ei ole isegi veel sellises kooliastmes, kus kõnealuseid füüsikalisi nähtusi või lahendusi oleks kooli füüsikatunnis tutvustatud. See tähendab, et leiutajal on suurepärane iseõppimise võime!

Arvestades seda, et leiutise autor on alles 3. klassis, võib järeldada, et see noormees on uudishimulik, hea tähelepanuvõimega ümbritseva suhtes ja loomuliku tehnilise taibuga, mis on ühed peamised eduka leiutaja eeldused!

Detsembrikuu alguses autasustati Tallinnas, TalTech Innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse Mektory saalis, õpilasleiutajate riikliku konkursi parimaid 

Tunnustati 34 õpilasleiutajat, kelle mõttelennu ja kätetöö tulemusena valmis 28 põnevat leiutist. 1.-4. klassi õpilaste hulgas anti välja neli esimest preemiat.

Tõnis Reitalu (Lümanda Põhikool) sai I preemia mahlapumba eest, mille abil ka väikesed lapsed saavad 3-liitrisest purgist mahla lihtsasti tassi.
Otto Seppel (Pärnu Vanalinna Põhikool) pälvis I preemia targa tuulevarju eest bussipeatustesse, mis keerab oma kaitsva varjupoole alati tuule suunaga risti.
Karoliis Tamm (Parksepa Keskkool) pälvis I preemia aknaga piimapaki välja mõtlemise eest, et oleks kohe näha, kas piima veel on või enam mitte.
Braian Tsirk (Parksepa Keskkool) sai I preemia töö „Puu krae“ eest. Lihtsalt kättesaadavate  vahenditega meisterdatud puu krae hõlbustab aia hooldust ja kaitseb puu koort muru niitmise ajal.

5.-9. klassi õpilastele anti välja kolm esimest preemiat.

Leen Burmeister (Märjamaa Gümnaasium) pälvis I preemia õppekomplekti eest „Appi! Kukun läbi jää!“, mille abil õpetada nii noori kui täiskasvanuid jääõnnetuse puhul õigesti käituma.
Märten Reinaas (Rapla Kesklinna Kool) sai I preemia tarkvaralahenduse eest, mis võimaldab interneti jututubades kasutajate tuvastamist laavalambi analoogial põhineva turvalise rakenduse abil.
Mikk Reinkubjas (Vormsi Lasteaed-Põhikool) sai esimese preemia kaugõppuritele mõeldud keskkonna välja mõtlemise eest. Keskkond koondab erinevad kaugõppijate vajadused ja koosneb päevikust, suhtlemisprogrammist ning digitaalsetest õpikutest.

Parima kooli preemia  (esemeline preemia väärtusega 3250 eurot) pälvis Tõrva Gümnaasium.

Head Uudised GoodNews