1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. Toomas Kuusing Al Paldroki suurnäituse avamisel: vahel on hea kõrvalt vaadata asju, mille loomisel oled ise mitmeid kordi osalenud
Toomas Kuusing Al Paldroki suurnäituse avamisel: vahel on hea kõrvalt vaadata asju, mille loomisel oled ise mitmeid kordi osalenud

Toomas Kuusing Al Paldroki suurnäituse avamisel: vahel on hea kõrvalt vaadata asju, mille loomisel oled ise mitmeid kordi osalenud

Tallinnas Fahle Park Galeriis avati 28. märtsil esituskunstirühmituse Non Grata vedaja Al Paldroki alias Anonymous Bohi suurnäitus “Visuaaluniversum / Visual Universe”.

Avamisele tuli ka Toomas Kuusing, kes Paldroki ja Taje Trossiga esindab Eestit 15. märtsil Kopenhaagenis avatud Põhja- ja Baltimaade kaasaegse graafika näitusel “Dawn Directions”.

Kuidas „Visuaaluniversumi“ sõnumit kommenteerite?
Ütlen ainult ühe sõna: võimas.

Läks mõni teos eriti südamesse?
Südames on need kõik. Üldjuhul olen enamiku loominguga tuttav, kuid siin on ka mõned, mida ma pole varem näinud. Need, mida pole näinud, läksid samuti südamesse. Ka uutest on mõned lemmikud.

Mis teid Paldroki ja tema kunsti juures paelub?
See on müsteerium. Ma isegi ei oska enam seletada. Mõned tegelased lihtsalt on nii võimsad. Ma tean Ali aastast 2000 ja ma siiani kaifin teda. See on tema energia ja power. 

Näitusel on ka autovrakk Telliskivi Loomelinnakus tehtud kunagisest performance’ist. Olite seal kohal. Millega see teile mällu sööbis?
See oli minu jaoks järjekordne aktsioon. Ma ise seal aktiivselt ei osalenud. Vahel on hea kõrvalt vaadata asju, mille loomisel oled ise mitmeid kordi osalenud. See ei sööbinud mällu mitte millegi uue ega erakordsega, sest selletaolisi ägedaid asju olen teinud kordi varemgi.

On ka midagi olnud liiast?
Ma võin eksida, aga võib-olla on olnud vastupidiseid olukordi, kui Al on ise öelnud, et teatud asja ei tee. Kuid nii pole olnud, et Al ütleb, et teeme ja siis teistele ei sobi. Ta on väga kahe jalaga maa peal inimene.

Head Uudised GoodNews