1. Avaleht
  2. Arvamus
  3. TÕRVA TEATAJA I Tõrva vallavanem Maido Ruusmann: paradoksaalsel kombel elame ajastul, kus negatiivne on uus positiivsus
TÕRVA TEATAJA I Tõrva vallavanem Maido Ruusmann: paradoksaalsel kombel elame ajastul, kus negatiivne on uus positiivsus

TÕRVA TEATAJA I Tõrva vallavanem Maido Ruusmann: paradoksaalsel kombel elame ajastul, kus negatiivne on uus positiivsus

Pärast riigis eriolukorra välja kuulutamist moodustati Tõrva vallavalitsuses ajutine eriolukorra
komisjon, et võimalikult operatiivselt lahendada esile kerkivaid probleeme ja võtta vastu kiireid
otsuseid. Alates eriolukorra välja kuulutamisest on komisjon kogunenud igal hommikul esmaspäevast
reedeni, et vahetada infot erinevatest valdkondadest ja olla valmis kriisi halvenemise korral koheselt
tegutsema. Komisjoni juhib Tõrva vallavanem Maido Ruusmann.

Heade uudiste portaal avaldab koostöös Tõrva Teatajaga Tõrva vallavanema Maido Ruusmanni pöördumise kohalike elanike poole täismahus ja muutmata kujul.

Head Tõrva valla elanikud!

Hetkel oleme olukorras, kus me varasemalt olnud ei ole. Kriis on üleilmne ning jätab pitseri ilmselt igasse eluvaldkonda ja puudutab meist paljusid lähedalt. Me ei tea täpselt, mis meid ootab ees nädala või kuu pärast, kuid usun, et kainet mõistust säilitades tuleme kriisist välja veelgi tugevamatena. Maailma geopoliitiline olukord oli plahvatusohtlik juba enne kriisi puhkemist, kuid tõsine löök tuli hoopis sealt, kust seda keegi ei oodanud. Äkitselt muutusid tähtsusetuks nii väikesed igapäevamured kui ka rahvusvahelised tülid ning kõik suundusid võitlusesse võõra ja tundmatu vaenlasega – koroonaviirusega.

Võitlusest ei ole jäänud puutumata ka Tõrva vald. Kuigi selle artikli kirjutamise ajal, saan kinnitada, et ühtegi positiivset koroona proovi pole Tõrva vallas antud, on kriisiolukord meid kõiki puudutanud, nii liikumispiirangute või majanduses toimuva kaudu. Testitud on mitmeid Tõrva valla elanikke ning ennetava meetmena tegi vallale kuuluv SA Tõrva Haigla koostöös Terviseametiga Tõrva ja Hummuli hooldekodudes 5. aprillil laustestimise hoolealustele ja töötajatele. Õnneks olid kõik proovid negatiivsed. Paradoksaalsel kombel elame ajastul, kus negatiivne on uus positiivsus.

Pärast riigis eriolukorra välja kuulutamist moodustasime Tõrva vallavalitsuses ajutise eriolukorra komisjoni, et võimalikult operatiivselt lahendada esile kerkivaid probleeme ja võtta vastu kiireid otsuseid. Alates eriolukorra välja kuulutamisest oleme kogunenud igal hommikul esmaspäevast reedeni, et vahetada infot erinevatest valdkondadest ja olla valmis kriisi halvenemise korral koheselt tegutsema. Aprillikuu alguse seisuga oleme viinud kõikidele soovi avaldanud õppuritele, kokku 17 lapsele, koju arvuti ja aidanud luua vajadusel internetiühenduse. Vähekindlustatud või suurtes peredes elavatele lastele oleme valla poolt koju viinud sooja lõunasöögi. Lisaks oleme läbi helistanud eelkõige üksi elavaid eakaid inimesi, et uurida, kuidas neil läheb ja millist abi nad vajavad. Soovi korral oleme neile koju toimetanud nii toidukoti kui ka ravimeid. Julgustan jätkuvalt pöörduma kõiki abivajajaid Tõrva vallavalitsuse sotsiaalosakonna poole märku andma inimestest, kes seda ise mingil põhjusel teha ei saa. Sotsiaalosakonna kontaktid on leitavad siitsamast Tõrva Teatajast kui ka Tõrva valla kodulehelt.

Tõrva vallavalitsuses oleme ka alustanud majanduspaketi aruteludega, et leida võimalusi kokkuhoiuks, kui seda vaja peaks minema. Oleme üle vaadanud erinevad blokid – investeeringud, majanduskulu ja tööjõukulu. Samuti arutasime läbi 2020. aastaks planeeritud investeeringud, et vajaduse ilmnedes oleksime valmis edasi lükkama need, mis hetkeseisuga tingimata vajalikud pole.

Lasteaiad on avatud, kuid soovitame võimalusel lapsi lasteaeda mitte viia. Eestis ja üle maailma on olnud juhtumeid, kus haigussümptomeid inimesel ei esine, kuid ta levitab viirust edasi ise seda teadmata. Tõrva valla eriolukorra komisjoni otsusega oleme vabastanud lapsevanemad lasteaia ja muusikakooli kohatasu maksmisest, et perede kulusid vähendada. Avatud on raamatukogud, kuid raamatuid on võimalik laenutada ja tagastada üksnes kontaktivabalt – lugemissaalid on suletud.

Soovin tunnustada kõiki ettevõtjaid, kes on tulnud toime keerulistes oludes ning leidnud uusi viise, kuidas jätkuvalt pakkuda inimestele tööd ja kohaneda raskes olukorras. Erinevaid teenuseid on vaja ka olukorras, kus inimeste omavaheline kontakt on viidud miinimumini – julgustan kõiki mõtlema laiemalt ja tulema turule uute toodete või teenustega.

Raskel ajal on oluline pöörata pilgud tulevikku, sest kui viiruselevik on riigis peatatud, peavad eelkõige ettevõtjad hakkama võitlema vahepeal seiskunud aja ja muutunud majanduskeskkonna uue reaalsusega. Selge on see, et kriisi ulatus on niivõrd laialdane ning vajab lahendust mitmete erinevate osapoolte – ettevõtjad, töötajad, valitsus, kohalik omavalitsus – koostöös. Vägagi mitmes valdkonnas on tegemist täieliku taaskäivitusega, kus tuleb alustada otsast peale või senine tegevus põhjalikult üle vaadata, sest eriolukorra tõttu on normaalne talitlus täielikult seiskunud. Siit ka üleskutse kõigile elanikele – proovige nii palju kui võimalik toetada meie endi kohalikke ettevõtteid, sest üksteist toetades saame keerulistest aegadest kiiremini üle.

Rõõmustav on see, et Tõrva vallas märgatakse abivajajaid ja ulatatakse abikäsi küsimatagi. Tunnustan veelkord meie odakangelast Magnust ja Team Kirti, kes organiseerisid ise abivajavatele lastele 5 sülearvutit. Appi on tulnud ka Chaga Health, kes on jaganud oma Tõrva tehases toodetavat immuunsust tugevdavat looduslikku eliksiiri Tõrva valla sotsiaalvaldkonna töötajatele. Lisaks on pakkunud arvestatavat majanduslikku abi Patkülas puidugraanuleid ja energiat tootev Graanul Investi tütarettevõte OÜ Helme Graanul, kellega koostöös plaanime tagada toiduvarusid vähekindlustatud ja suurperedele. Praeguses olukorras on veelgi olulisem üksteisest hoolimine, see teeb meid kõiki tugevamaks.

Minu eriline tänu kuulub täna kõikidele inimestele, kes on eesliinil ja võitlevad meie kõigi eest. Kõik arstid, õed, hooldajad ja teised meditsiinitöötajad – tänu teile on meie elanikud hoitud ja turvalistes kätes. Suur tänu kõikidele õpetajatele, et olete toime tulnud distantsõppega ja suutnud töö kiirelt ümber korraldada. Tänan kõiki politseinikke, päästjaid, lasteaiakasvatajaid, poetöötajaid, toidutootjaid, kes igapäevaselt riskivad oma eludega ning lähevad tööle, et meie ühiskond jätkuvalt toimiks, meil oleks toit laual ja elukeskkond turvaline. Suur tunnustus Tõrva valla ja Valgamaa naiskodukaitsjatele ja kaitseliitlastele, kes kuu alguses olid abis inimestevahelist distantsi hoidmas. Tänasel päeval saab igaüks meist olla kangelane, sest me ei vastuta mitte ainult enda, vaid kõigi meie lähedaste tervise eest. Eesliinil olevatele inimestele on oluline tugev tagala, see on parim, mida ülejäänud saavad võitlejate heaks teha.

Lõpetuseks soovin öelda, et kuigi füüsiline distantseerumine on oluline, ei tasu kaotada kontakti lähedastega. Võta telefon ja helista sõbrale ning küsi, kuidas tal päriselt läheb. Räägi mõnest huvitavast filmist, mida hiljuti nägid või jaga retsepti, mida oli lõpuks aega katsetada. Õues saab jätkuvalt kevadet nautida – mine välja üksi või koos perega, hoia distantsi ja lehvita tuttavatele eemalt. Õnneks elame looduskaunis kohas, kus ruumi jagub kõigile. Värsket õhku ja päikest saab nautida ka rõdult või aknalt. Peame koos selle aja vastu ning loodetavasti üsna pea saame jällegi nautida üksteise seltskonda ja ehk oskame koosveedetud aega senisest veelgi enam väärtustada.

Maido Ruusmann

Allikas: Tõrva Teataja

Head Uudised GoodNews