1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tsirkusestuudio Folie saab viieteist aastaseks
Tsirkusestuudio Folie saab viieteist aastaseks

Tsirkusestuudio Folie saab viieteist aastaseks

folie 15 logo lumise taustagaAlanud aastal täitub Tsirkusestuudio Folie’l 15 tegutsemisaastat. Tillukesest stuudiost on kasvanud rahvusvaheliselt tunnustatud kaasaegse tsirkuse organisatsioon.  Seoses tähtpäevaga planeeritakse Folie15 raames mitmeid põnevaid tegevusi, kaasates erinevaid sihtgruppe.

Folie asutaja ning juhi Terje Bernadt’i sõnul on need 15 aastat möödunud linnutiivul. “Tunnen heameelt ja suurt tänutunnet kõikide inimeste ees, kes Eesti kitsal tsirkusemaastikul on oma tegevusega kaasa aidanud tillukese stuudio kasvamisele rahvusvaheliselt tunnustatud tsirkuseorganisatsiooniks. “ rääkis tsirkusestuudio direktor.  “Loomulikult on protsess toonud kaasa palju tööd, kuid samas ka rõõmu ning rahulolu. Folie vaatab suure lootusega tulevikku, kus kaasaegne tsirkus on Eesti kultuurimaastikul võrdne teiste kunstide seas nagu muusika, kunst, tants, film jne.”

Kui Tsirkusestuudio Folie aastal 2000 tegevust alustas, oli Terje Bernadt kindel, et tahab tegutseda just kaasagese tsirkuse žanris. Isiklik artistikarjäär viis teda erinevatesse paikadesse maailmas ning nähtu inspireeris ning tekitas põnevust. Kuid  selleks, et luua etendusi, oli vaja esmalt kasvatada ja treenida artiste. Selle eesmärgiga saigi aastal 2000 asutatud tsirkusestuudio. Stuudio nimi Folie (tõlkes meeletu) – kõlalt kaunis ja prantsusepärane, sisult üsna pöörane.

Kuidas kogu lugu täpsemalt alguse sai ning millised arengud on toimunud, saab lugeda SIIT!

Tsirkusestuudio Folie on aastate jooksul Terje Bernad’i käe all lavale toonud kümneid etendusi.  Esimene suurem etendus kandis nimetust “Pärlihaldjas”, mida mängiti Nukuteatri mängukavas kahel hooajal ning ETV-s.  Lindistust võib järelvaadata err arhiivis.

Artistide sirgudes, valmisid ka pool- professionaalsed kaasaegse tsirkuse etendused “Uka-Uka” (2013, esietendus ReReRiga festivalil 2013) ning

“Viktor ja kollane kera”. (esietendus ReReRiga festivalil 2014)

Tsirkusestuudio Folie 15 tegutsemisaastaks on Foliest saanud Eestis ainus tsirkuse õppekavaga huvikool lastele ja täiskasvanutele. Folies õpib üle 100 õpilase, õpetab 10 treenerit nii Eestist kui välismaalt, praktikal on rahvusvahelised vabatahtlikud.

Folie on kutsutud osalema kümnetele rahvusvahelistele festivalidele ning kool on Euroopas noortetsirkuste hulgas väga teada, tuntud ja hinnatud. Folie on mitmete professionaalidele või huvikoolidele suunatud võrgustiku liige: Fresh Arts Coalition Europe, Network International Circus Exchange, Nordic-Baltic Collaboration.

Sellel kevadel naasevad tsirkuse kõrgkoolidest esimesed Folie õpilased Lizeth Valme ja Grete Gross, kes on omandanud kolme aasta jooksul tsirkuseartisti õhuakrobaadi elukutse Lahti Tsirkusekoolis Soomes. 9., 10., ja 11. jaanuaril 2015 on võimalik näha Lahti tsirkusekooli 17 õpilase lõputöid Helsingis, Kaapelitehdases. Rohkem infot leiad SIIT!

Noori oodatakse stuudiosse õpetama, oma oskusi edasi andma ning artistina esinema niipalju kui see võimalik on. “Tegelikkuses sõltub see aga elust enesest, kultuuripoliitikast ning võimalustest, millega me noori motiveerida suudame.” lisas noorte endine treener mõtlikult naeratades.

Folie õpilastest asus septembris õppima Lahti Tsirkusekooli ka Ireen Peegel. Tema valis oma erialaks trapetsi ning kätelseisu kõrvale ka roue Cyr’i (Daniel Cyr’i järgi nimetatud suur rõngas).

Põnevaid väljakutseid Eestis on kogenud ka Elyca Edovald ja Maria Kaljula, kes teevad kaasa 2015  jaanuaris esietendunud Rahvusooper Estonia lavastatud Imre Kálmáni operetis “Tsirkuseprintsess”.

“Folie 15” raames planeeritakse aastal 2015 mitmeid koolitusi, 2 uuslavastust, osalemist mitmel rahvusvahelisel festivalil. Täpsem info ja ajakava selgub lähiajal. Folie viimaste aastate tegevusest saab ülevaate Facebookist.

Terje Bernadti suur unistus on olnud arendada Eestis kaasaegset tsirkust. 2014 aasta lõpuks sai registreeritud Folie ja AD Productionsi eestvedamisel Eesti Kaasaegse Tsirkuse Arenduskeskus MTÜ, mille üheks ülesandeks on koondada olemasolevat kogukonda ning aktiveerida tsirkusetegevust. Aprillis 2015 toimub Eesti Tsirkuse Festival, kus osalevad kõik kaasaegse tsirkusega tegelevad organisatsioonid Eestist.

Suurtest unistustest rääkides soovib Folie kindlasti korrata tänu Kultuuripealinn 2011 toimunud “Tsirkusepuu” festivali.  Et uus etenduskunst, mis on tänaseks populaarsuse saavutanud Soomes, Prantsusmaal, Belgias ja mujal Euroopas ning Kanadas, saaks olema rohkem kättesaadav Eesti kultuurihuvilisele pubulikule.

Tsirkusestuudo Folie tänab kõiki oma koostööpartnereid, toetajaid ning soovib kõikidele head uut aastat! Seekord siis muusika-aastat! Ja miks mitte, sest elus muusika on kaasaegse tsirkuse lavastuste orgaaniline osa.

Head Uudised GoodNews