1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TTÜ aitab Jaapanis e-riigi teenuseid arendada
TTÜ aitab Jaapanis e-riigi teenuseid arendada

TTÜ aitab Jaapanis e-riigi teenuseid arendada

TTÜ aitab Jaapanis e-riigi teenuseid arendada
TTÜ doktorant Kadri Umbleja, hr. Muroi, Aizuwakamatsu linnapea, TTÜ prorektor Tea Varrak, Aizu Ülikooli president hr. Oka , TTÜ
informaatikainstituudi dotsent Innar Liiv ja Raul Allikivi, TTÜ delegatsiooni konsultant Jaapanis.

TTÜ prorektor Tea Varrak allkirjastas 14. aprillil Jaapanis koostööleppe Aizu Ülikooli ja TTÜ vahel e-riigi teenuste arendamiseks Aizuwakamatsu piirkonnas.

Sõlmitud lepingu sisuks on Eesti e-riigi kogemuse viimine Fukushima prefktuuri, Eesti mudeli rakendamise võimalikkuse uuring ning juurutamine Aizuwakamatsus. Lisaks sisaldab koostööleping veel küberturvalisuse ja avaandmete teemasid (Open Data). Arutati ka üliõpilaste ja õppejõudude vahetust, suve- ja talvekoolide teemat ning Aizu Ülikooli üliõpilasmeeskondade osalemist innovatsiooni – ja ettevõtluskeskus Mektory ärimudelite konkurssidel.

“Lepingu sõlmimine on väga hea jätk Eesti Vabariigi presidendi Toomas Henrik Ilvese töövisiidile Jaapanisse eelmisel kuul, kus president tutvustas e-riigi võimalusi. Hakkame nüüd meie riigi kogemust Aizu regioonis jagama ja ühiselt e-riigi teenuseid arendama. Leppisime kokku konkreetsetes tegevustes ja ajakavas,” ütles Varrak. “Koostöö võiks välja viia selleni, et paari aasta pärast saaks Aizuwakamatsu elanikud kasutada e-riigi teenuseid nii nagu eestlased e-riigi teenuseid Eestis ja olla pilootprojektina eeskujuks ülejäänud Jaapanile. Start edukaks õnnestumiseks on olemas, sest kohalik omavalitsus toetab projekti.”

Aizu Ülikool on edumeelne, kiiresti arenev ja IT-le spetsialiseerunud ülikool, millel on Jaapanis ühe tudengi kohta kõige enam start-up ettevõtteid.

TTÜ poolt vastutavad ühisprojektide eesmärkide elluviimise eest professor Kuldar Taveter informaatikainstituudist, professor Katrin Nyman-Metcalf õiguse instituudist ja vanemteadur Robert Krimmer R. Nurkse innovatsiooni ja valitsemise instituudist. Lisaks Aizu Ülikoolile on kaasatud antud projektidesse ka Jaapani firma Accenture.

Delegatsiooni kuulusid lisaks prorektor Varrakule dotsent Innar Liiv ja doktorant Kadri Umbleja.

Head Uudised GoodNews