1. Avaleht
  2. Haridus
  3. TÜ õppejõud avaldasid esimese eestikeelse rahvusvaheliste suhete õpiku
TÜ õppejõud avaldasid esimese eestikeelse rahvusvaheliste suhete õpiku

TÜ õppejõud avaldasid esimese eestikeelse rahvusvaheliste suhete õpiku

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi õppejõududelt on ilmunud Eesti esimene algupärane rahvusvaheliste suhete õpik „Sissejuhatus rahvusvahelistesse suhetesse“, milles nad käsitlevad selle valdkonna peamisi sõlmküsimusi.

See on esimene Eesti autorite ja eesti keeles koostatud rahvusvaheliste suhete õpik. Seni on Eesti kõrgkoolides rahvusvaheliste suhete aluseid õpetatud tõlkeõpikute, artiklite ja ingliskeelsete materjalide toel. Õpik sisaldab rohkesti näiteid ka Eesti jaoks olulistel teemadel.

Õpiku üks peatoimetaja, TÜ rahvusvaheliste suhete teooria professor Eiki Berg selgitas, et õpik on üles ehitatud sellele, kuidas tõlgendavad rahvusvaheliste suhete probleeme eri koolkonnad. „Rahvusvahelisi suhteid saab käsitleda väga mitmeti ja konkreetse probleemi seletus sõltub väljakujunenud koolkondadest,“ sõnas Berg.

Uue õpikuga soovivad autorid pakkuda vastuseid neljale põhiprobleemide kogumile: kuidas rahvusvahelisi suhteid analüüsida? Kuidas käitutakse rahvusvahelisel areenil? Kuidas lahendada rahvusvahelisi probleeme ja hoida ära riikidevaheliste suhete teravnemist? Kuidas arendada rahvusvahelisi suhteid tulemuslikult ja hüvesid loovalt?

Õpiku autorid on seitse TÜ praegust ja endist õppejõudu, seal hulgas peatoimetajad professor Eiki Berg ja Toronto Ülikooli professor Andres Kasekamp. Õpik sobib enesetäiendamiseks nii üliõpilastele kui ka ülikooliharidusega iseõppijail.

Head Uudised GoodNews