1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tublid noored! Prototroni sügisvooru pääses Rakvere ametikooli pakiveoäpp
Tublid noored! Prototroni sügisvooru pääses Rakvere ametikooli pakiveoäpp

Tublid noored! Prototroni sügisvooru pääses Rakvere ametikooli pakiveoäpp

Rakvere ametikooli logistikaõpilaste pakiveo jagamisteenuse idufirma FCQ Trans pääses prototüüpimise rahastu Prototroni sügisvooru 40 parima hulka.

„Prototroni kui tehnoloogiliste lahenduste rahastusse jõuab palju ideid, mis on teadus- või uurimistöödest välja kasvanud. Euroopa kutseoskuste nädalal on hea meel tõdeda, et ka kutsehariduse tasandil on väljas konkurentsivõimelised digitaalsed ideelahendused,“ lausus Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova.

Prototroni sügisvooru laekus 15. oktoobriks 285 ideed, millest 40 meeskonda pääses sel nädalal järgmisesse vooru 35 000 eurose auhinnaraha võistlema.

Idufirma FCQ Trans asutasid kolm Rakvere ametikooli kolmanda kursuse logistiku abi eriala õpilast, 19-aastane Kevin Varzin, 18-aastane Tanel Arumäe ja 18-aastane Diana Piilsaar. Sama pakiveoäpi prototüüp saavutas veebruaris esikoha neljakuulises digioskuste programmis Samsung Digi Pass, kus võistles kümme meeskonda kutsekoolidest üle Eesti.

Meeskonnajuhi Varzini sõnul aitab nende mobiilirakenduse prototüüp lahendada väikesemahuliste kaubavedude probleeme. Prototronist otsivad nad eelkõige koostööpartnereid tarkvaraarenduseks.

„Tulevaste logistikutena nägime kitsaskohta, kus pakivedu isegi Tallinnast Tartusse on aeglane ja võib võtta mitu päeva. Meie äpp viib kokku kaks osapoolt – isiku, kes soovib saada kaupa punktist A punkti B, ja isiku, kes on sõitmas samal marsruudil. Kauba soovija määrab hinna ja kui see sobib vedajale, siis aktsepteerib ta veo läbi rakenduse, viib kauba veel samal päeval sihtkohta ja saab teenuse osutamise eest tasu,“ ütles Varzin.

Tallinna Ülikooli välja töötatud koolitusprogrammi koordinaator Pirje Jürgens selgitas, et Samsung Digi Passi eesmärk on kutseõpilastele konkurentsieelise loomine tööturule sisenemisel.

„Meeskond FCQ Trans on võtnud Digi Pass programmist kaasa parima – ettevõtlikkuse, julguse ennast näidata ja oma ideest kogu maailmale rääkida, ning kõige selle toetamist digivahendite abil. Usume, et nende kirg oma valdkonna probleemidele nutikaid lahendusi leida inspireerib ka teisi kutseõpilasi. Soovin meeskonnale edu ja rohkelt uusi teadmisi kiirendis,“ lausus Jürgens.

Pavlenkova sõnul on Prototroni osalejate ja vilistlaste hulgas ka teisi kooliõpilaste ideid. „Ma loodan, et see arv hakkab kasvama ja eriti kutsehariduse omandajate hulgas, sest seal on suurt potentsiaali leida ja arendada huvitavaid projekte. Minu isiklik kogemus näitab ka, et kutsekooli õpilased omavad üsna realistlikku pilti valdkonnast, on pühendunud ja agarad arendajad – aga just tiim teebki eduka startupi,“ lisas Pavlenkova.

Prototroni programmis osalevad meeskonnad läbivad taotlusvooru raames koolitusi, kohtuvad mentoritega ja esitlevad ennast suurimatel Eesti ärifestivalidel. Rahalise toetusega kaasneb startup inkubatsiooniprogramm Tallinna Teaduspargis Tehnopol ja mitmed muud boonused, et aidata idee arengule kaasa.

Kokku on Swedbank, TalTech, Tallina Teaduspark Tehnopol, Tallinna linn ja teised partnered panustanud Prototroni 2018. aasta sügisvooru üle 62 000 eurot. Prototroni sügisvooru võitjad kuulutatakse välja 6. detsembril.

Head Uudised GoodNews