1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tunnustus! Au-tasu 2017 laureaat on Toivo Tulev teosega “Black Mirror”
Tunnustus! Au-tasu 2017 laureaat on Toivo Tulev teosega “Black Mirror”

Tunnustus! Au-tasu 2017 laureaat on Toivo Tulev teosega “Black Mirror”

Toivo_Tulev_foto_peeter_langovitsReedel anti Eesti Muusika Päevade raames Estonia kontserdisaalis ERSO kontserdil üle Eesti Heliloojate Liidu ja LHV poolt välja antav uue heliloomingu Au-tasu, mille tänavuseks laureaadiks valis žürii Toivo Tulevi teose eest “Black Mirror”.

LHV uue heliloomingu Au-tasu antakse heliloojale, kelle 2016. aastal maailmaesiettekandena kõlanud heliteos pälvib komisjoni üksmeelse tunnustuse kui kunstiliselt kõrgel tasemel ja rahvusvahelist kõlapinda vääriv teos. Autasuks on 5000 eurot ja klaasikunstnik Mare Saare taies, millele lisandub teose tellimus festivalilt Eesti Muusika Päevad vastavalt kokkuleppele laureaadiga. Kokku esitati LHV uue heliloomingu Au-tasule tänavu 27 teost, millest 8-liikmeline žürii valis 10 nominenti ning arutelude käigus lõpliku laureaadi.

“Toivo Tulevi „Black mirror“ on väljapaistev loominguline saavutus, milles peen rafineeritus ühendatakse toore jõulisusega,” kommenteeris võiduteost üksmeelselt LHV uue heliloomingu Au-tasu žürii. Katkeva ja murduva ning „koolitamata“ hääle kaudu näib selles kõnelevat tänapäeva illusioonide ja unistusteta maailm, mis end instrumentaalsel taustal lahtirulluvasse aega justkui sobitada püüaks. Taolise võttega saavutatakse võimas vahetuse illusioon, muusika pea füüsiline kohalolek. Kompromissitult ausana avab teos end kui bioloogiliselt haavatav organism olles sellisena kehalisuse unikaalne väljendus eesti uues muusikas.

“See, et tänavu läks preemia just Toivo Tulevile, avardab ka LHV uue heliloomingu Au-tasu signaali, et tegemist ei ole noore helilooja preemiaga, ning et uudisteose uudsus ei sõltu generatsioonist. Pilootaastal pälvis autasu Toivo Tulevi õpilane Liisa Hirsch oma teose eest ““Ascending…Descending”, ning üldsusele võis tunduda, et auhind on suunatud noorele heliloojale. Tänavune võidutöö tõestas, et see pole valiku tegemisel määrav,” kommenteeris Heliloojate Liidu esimees Märt-Matis Lill.

Toivo Tulev (1958) on Eesti helilooja, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kompositsiooni ja orkestratsiooni professor ning kompositsiooniosakonna juhataja.

VAATA GALERIID!
Fotod: Peeter Langovits

Head Uudised GoodNews