1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TUNNUSTUS I Ülemaailmsel keskkonnapäeval tunnustati Tallinna haridusasutusi keskkonnamärgisega
TUNNUSTUS I Ülemaailmsel keskkonnapäeval tunnustati Tallinna haridusasutusi keskkonnamärgisega

TUNNUSTUS I Ülemaailmsel keskkonnapäeval tunnustati Tallinna haridusasutusi keskkonnamärgisega

Tänasel ülemaailmsel keskkonnapäeval tunnustati 16 Tallinna haridusasutust globaalselt tuntud keskkonnamärgisega Roheline Lipp, millega tunnustatakse keskkonnahoidlikku tegevust koolides ja lasteaedades. Maailma keskkonnale pühendatud päeva eesmärgiks on juhtida tähelepanu keskkonnas toimuvatele muutustele.

Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul algab keskkonnateadlikkuse juurutamine juba varases lapsepõlves. „Nii on kujunenud õuesõpe ja linnaaiandus paljudes lasteaedades ja koolides lahutamatuks õppetöö osaks. Selle metoodika vilju näeme juba tänastes noortes, kelle jaoks on keskkonnateadlik ja säästev mõtteviis saanud omaseks,“ märkis Belobrovtsev. „Nagu ütles täna ÜRO peasekretär Antonio Guterres – selleks, et hoolitseda inimkonna eest, peame eelkõige hoolitsema looduse eest. Usun, et vaid nii saame oma tulevastele põlvedele tagada jätkusuutliku Eesti, Euroopa ja planeedi.“

Tallinnas on 126 munitsipaallasteaeda, neist 120 kasutavad oma aiamaad või taimekaste. Aiamaal või kastides kasvatatakse erinevaid köögivilju, maitsetaimi ning lilli. Paljudes lasteaedades on olemas ka marjapõõsad ning õuna-, pirni- ja luuviljaliste puud.

Tänavu sai Rohelise Lipu Tallinnas 13 lasteaeda ja kolm kooli. Neist üheksa lasteaeda ning kaks kooli on tunnustuse saanud ka varem, esimest korda tunnustati Liivamäe, Unistuse, Mesimummu ja Virmalise lasteaedasid ning Laagna gümnaasiumi. Samuti esitasid 25 Tallinna haridusasutust tänavu vahearuande oma väljateenitud keskkonnamärgise hoidmiseks. Alates reedest on Tallinnas kokku 41 Rohelise Lipu omanikku.

Roheline Lipp antakse haridusasutustele, kes on välja töötanud keskkonnahariduse strateegia ja järgivad seda kogu oma tegevuse korraldamisel, kaasates keskkonnategevustesse nii lapsi, personali kui ka lapsevanemaid. Rohelist Lippu saavad taotleda asutused, kes on osalenud Rohelise Kooli programmis vähemalt ühe õppeaasta.

Laste ja noorte keskkonnateadlikkuse kujunemist edendav üleilmne programm Eco-Schools ehk Roheline Kool on tegutsenud juba 26 aastat. Võrgustikku kuulub ligi 59 000 haridusasutust 68 maalt, mis teeb sellest maailma suurima keskkonnaharidusliku programmi. Eesti on programmi kuulunud neli aastat. Selle ajaga on ühiste väärtuste pinnalt kujunenud hästi toimiv võrgustik, kus osaleb 140 lasteaeda ja kooli, enam kui pooled neist on Tallinnast.

Head Uudised GoodNews