1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Ugala avab hooaja lavastusega „Naine merelt“
Ugala avab hooaja lavastusega „Naine merelt“

Ugala avab hooaja lavastusega „Naine merelt“

Ugala 99. hooaja avalavastusena jõuab laupäeval, 23. septembril publiku ette Henrik Ibseni näidend „Naine merelt“, mille lavastab Andres Noormets. Norra näitekirjanduse suurmeister kirjutas näitemängu 1888. aastal ehk 130 aastat tagasi ja seda peetakse üheks tema kõige helgemaks näidendiks.

Lavastuse keskmes on noor naine, kes on sunnitud otsa vaatama oma hirmule. Loo algimpulss pärineb skandinaavia ballaadist „Agneta ja meremees“, kus naine kohtub meres elava mehega ja hülgab seejärel oma perekonna ja lapsed. Ibseni näidend räägib mere ääres üles kasvanud majakavahi tütrest Ellidast, keda piinab igatsus avamere järele ja kes ei suuda väikelinnaeluga leppida. Ühel päeval tuleb merelt mees Ellida minevikust ja kõik muutub.

Ellida rollis astub üles Laura Peterson, kes liitus 99. hooajaks Ugala teatri trupiga. Lavastuses teeb kaasa ka teine uuest hooajast Ugala teatriga liitunud naisnäitleja – värskelt lavakooli lõpetanud näitlejanna Ilo-Ann Saarepera. Muusikalise maailma loob lavastusele kitarrist ja helilooja Argo Vals, kes ka ise igal etendusel laval musitseerib.

Lavastaja Noormetsa jaoks peegeldub 130 aastat tagasi kirjutatud Ibseni näidendis ka meie tänane päev. „Me ise ju loome seda maailma, milles me elame. Hetk-hetkelt. Meie olevikus on meie tulevik. See ei ole mingisugune ennustamise küsimus. Kui teraselt vaadata olevikku, siis näeb tulevikku. Ja Ibsen ilmselt nägi teraselt oma olevikku vaadates ka meie tänast päeva. Seda, kes me oleme ja kuidas me tegutseme. Ma ei pea siin silmas tehnoloogiat või moodsaid suhtlusvahendeid, vaid midagi olemuslikku. Seda miskit, millest inimene koosneb ja ilma milleta ta hakkama ei saa. Kuhu ta ära kaob ja milline valgus välja joonistub. Tegelikult on kogu maailm korduvuses ja väikestes asjades on peidus suured ja vastupidi.“

Lavakujunduse on loonud Andres Noormets, kostüümid Maarja Viiding, muusikaliseks on kujundanud lavastuse helilooja ja kitarrist Argo Vals, videokujunduse tegi Katre Sulane ning valguskujunduse Villu Konrad.

Lisaks Laura Petersonile ja Ilo-Ann Saareperale on laval Aarne Soro, Marika Palm, Tanel Ingi, Rait Õunapuu, Tarvo Vridolin ja külalisena teeb kaasa Agur Seim.

Head Uudised GoodNews