1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Ugala komöödia „Tasujad“ võtab sihikule ühiskonnas leviva pealiskaudsuse
Ugala komöödia „Tasujad“ võtab sihikule ühiskonnas leviva pealiskaudsuse

Ugala komöödia „Tasujad“ võtab sihikule ühiskonnas leviva pealiskaudsuse

Lavastuse „Tasujad“ Foto: Heigo Teder
Lavastuse „Tasujad“
Foto: Heigo Teder

Ugalas esietendub 21. novembril musta huumoriga laetud satiiriline komöödia „Tasujad“, mis võtab sihikule ühiskonnas leviva pealiskaudsuse, sellega kaasnevad ohud ning sotsiaalmeedia ajastu kuulsuse narrid. Noortele suunatud lavastus seab küsimärgi alla olukorra, kus jälgijate arv sotsiaalmeedias on saanud olulisemaks kui reaalsed oskused või teadmised.

Mehis Pihla autorilavastus esitab teravaid küsimusi: kuivõrd manipuleeritavad me meedia poolt oleme? Kes suunab seda, millele sotsiaalvõrgustikes tähelepanu pööratakse ning mille põhjal kujuneb avalik arvamus? Kuidas on võimalik, et meie iidoliteks ja juhtideks saavad inimesed, kellelt pole tegelikult midagi õppida?

Lavastuse tekst on värske ja päevakajaline, sisaldades samas viiteid Eduard Bornhöhe loomingule. Tegelastes on äratuntavad mõjutused Bornhöhe „Kuulsuse narride” Vesipruulist ja Tatikast ning „Tasuja” Jaanusest.

„Bornhöhe kuulsuse narrid oleksid tänapäeval tõepoolest kuulsad, sest enam pole oluline, kas sa ka midagi päriselt oskad. Piisab tahtmisest kuulus olla ning kuulsuse nimel pole enam ükski tegu liiga narr,“ selgitab Pihla.

Ohtlikuks muutub olukord siis, kui faktidest enam ei hoolita ning (sotsiaal)meedia infoallika tõesust enam ei kontrolli – nii on seda väga lihtne ära kasutada. „Oma lavastuses üritamegi juhtida noorte tähelepanu sellele, kuivõrd manipuleeritav on meedia, sealhulgas sotsiaalmeedia, mida noored iga päev tarbivad,“ lisas Pihla.

Mängivad Marika Palm, sel hooajal Ugala teatriga liitunud Laura Kalle ja külalisena Tallinna Linnateatrist Mikk Jürjens. Lavastuse kunstnikuna teeb debüüdi Ugala peakunstnik Ott Kangur. Kostüümid on loonud Mirjam Aimla, valguskujunduse Laura Maria Mäits, muusikalise kujunduse Harlet Orasmaa ja Rauno Vaher ning videokunstnikuna teeb kaasa Katre Sulane.

Noortelavastust „Tasujad“ mängitakse Viljandi Lennukitehases ning 2017. aasta jaanuaris jõuab lavastus ka Tallinna Linnateatri lavale ning Haapsalu kultuurikeskusesse.

Head Uudised GoodNews