1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Üha enam inimesi tellib endale juhiloa posti teel
Üha enam inimesi tellib endale juhiloa posti teel

Üha enam inimesi tellib endale juhiloa posti teel

Maanteeameti iseteenindusAlates septembri keskpaigast on ligi kolmest tuhandest juhiloa vahetajast üle kolmandiku tellinud endale juhiloa posti teel. Juhiloa posti teel tellimise eest lisatasu maksma ei pea, tasuda tuleb vaid riigilõiv juhiloa vahetamise eest. Uus teenus on tunduvalt kiirem – kui Liiklusregistri büroost saab vahetatud juhiloa kätte alles kümnendal päeval, siis posti teel jõuab see kliendini kolme tööpäeva jooksul.

Maanteeameti eksamiosakonna peaspetsialist Jekaterina Nesterenko sõnul saab juhiloa posti teel tellimise teenust valida nii e-teeninduses kui ka Liiklusregistri büroos kohapeal. Liiklusregistri büroos juhiluba vahetav isik ei pea siis teist korda büroosse kohale tulema, vaid saab juhiloa tellida endale sobival aadressil. Liiklusregistri büroos saab juhiloa kättesaamise viisiks valida posti teenust ka muudel juhiloa taotlemise juhtudel (nt esmase juhiloa taotlemisel).

„Juhiluba saadetakse posti teel lihtkirjaga soovitud aadressile üle Eesti,“ märkis Nesterenko ja lisas, et postkast, kuhu juhiluba saadetakse, peab olema lukustatud ja ilmastikukindel ning tähistatud korteri või maja numbri või talu nimega. Nesterenko kinnitusel on posti teel juhiloa saatmine turvaline ning seda tehakse mitmetes välisriikides. „Näiteks Soomes saadetakse igal aastal posti teel u 300 000 juhiluba,“ tõi peaspetsialist näite.

Alates 22. septembrist, kui käivitus juhiloa posti teel saatmise teenus, on Liiklusregistri büroodesse esitatud 2176 juhiloa taotlust, millest posti teel juhiloa kätte saamise võimalust kasutas vähem kui veerand juhiloa vahetajatest. Samal ajal on e-teeninduse keskkonnas esitatud juhiloa vahetamise taotlusi 765 ning ligi 70% juhiloa vahetajatest tellis juhiloa posti teel.

Kõige ajasäästlikum ja odavam viis juhiloa vahetamiseks on selle taotlemine e-teeninduskeskkonnas http://eteenindus.mnt.ee/, kus kättesaamise viisiks tuleks valida postiteenus. Liiklusregistri büroos tuleb juhiloa vahetuse eest tasuda riigilõivu 26 eurot, samas e-teeninduses on juhiloa vahetuse riigilõiv 6 eurot soodsam ehk 20 eurot. Postiteenus on isikule tasuta ning kiirem, kui büroosse juhiloale järgi minnes.

Maanteeamet juhib tähelepanu ka sotsiaalmeedias levivale väärarusaamale, kus arvatakse, et juhiluba ei ole enam vaja omada. Eesti piires võib mootorsõidukit juhtida isikut tõendava dokumendi alusel, kui isikul on kehtiv juhiluba olemas. Kui juhiluba on aegunud, siis on ka juhtimisõigus peatunud ning mootorsõiduki juhtimine on keelatud.

Head Uudised GoodNews