1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. ÜHENDAMETI MOODUSTAMINE I Keskkonnakomisjon toetab Keskkonnaameti ja Keskkonnainspektsiooni ühendamist
ÜHENDAMETI MOODUSTAMINE I Keskkonnakomisjon toetab Keskkonnaameti ja Keskkonnainspektsiooni ühendamist

ÜHENDAMETI MOODUSTAMINE I Keskkonnakomisjon toetab Keskkonnaameti ja Keskkonnainspektsiooni ühendamist

Riigikogu keskkonnakomisjon toetas oma tänasel videoistungil Keskkonnaameti (KeA) ja Keskkonnainspektsiooni (KKI) ühendamist ja saatis eelnõu täiskogu istungile esimesele lugemisele.

Keskkonnakomisjoni esimees Erki Savisaar märkis, et nimetatud kahe asutuse koondamine üheks tervikuks on olnud päevakorras juba pikemat aega. Samasisulised eelnõud on jõudnud varem Riigikogu istungile vastuvõtmisele kahel korral, kuid  pole saanud nõutavat häälteemamust.

Tänaseks on valminud analüüsid, mille puudumise tõttu varasem ühendamine on ebaõnnestunud ning olen veendunud, et Keskkonnaameti ja Keskkonnainspektsiooni ühendamine on endiselt otstarbeks, sest nende tegevuse ühendamine ühte asutusse pakub lahendused valdkonnas esile tulnud probleemidele,“ selgitas Savisaar. „Ühendamise kaudu suurendame sidusust loodus- ja keskkonnakaitse valdkondade tegevuse kavandamisel ning saame paremini korraldada järelevalvet. See aitab kaasa keskkonnateadliku käitumise parandamisele ja kasvatab seadusekuulekust keskkonnavaldkonnas. Samuti tagab parema keskkonnatasude laekumise,“ lisas ta. Ühendasutuse nimena jääb kasutusse Keskkonnaamet, mille peakorteri asukohaks on Pärnu.

Keskkonnakomisjoni liige Heiki Kranich märkis, et KeA ja KKI senise tegevuse eesmärgid haakuvad omavahel, kuid samas ei võimalda organisatsiooniline lahutatus ning sellest tingitud koordineerimise vajakajäämised alati omavahel seotud ülesandeid edukalt ja tulemuslikult täita.

„Ühendameti moodustamise kaudu näeme võimalust keskkonnaga seotud valdkonnas saavutada suhteliselt lihtsate ja kiirete muudatustega vahendite kokkuhoid ning parandada teenuste kvaliteeti,“ ütles Kranich. „Asutuste ühendamise kaudu saab luua tugeva kompetentsikeskuse, kuhu on võimalik koondada loodusväärtuste kaitse vajaduse kohta käiv teave, mis parandab suutlikkust keskkonnakaitsega seotud meetmeid edukamalt ellu viia,“ lisas ta.

Komisjon tegi ettepaneku valitsuse algatatud Vabariigi Valitsuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse (Keskkonnaameti ja Keskkonnainspektsiooni ühendamine) eelnōu (184 SE) esimesele lugemisele täiskogu istungil 13. mail.

Head Uudised GoodNews