1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ukrainlaste jaoks on koostöö eestlastega väga oluline
Ukrainlaste jaoks on koostöö eestlastega väga oluline

Ukrainlaste jaoks on koostöö eestlastega väga oluline

Põlvamaa delegatsioon Ukrainas Kulikovka rajoonis
Foto: erakogu

22.- 24. augustil viibis Põlvamaa delegatsioon visiidil Ukrainas Kulikovka rajoonis. Osaleti Kulikovka rajooni 90. aastapäeva ja Ukraina iseseisvuspäeva tähistamisel, külastati kohalikke ettevõtteid ja koole.

Tutvuti kohalike ettevõtete ja koolidega

Kulikovka rajoonis on peamiseks tegevusvaldkonnaks põllumajandus. Piirkonnas on olulised veel ka piima- ja lihatööstus. Nii nagu Eestiski areneb seal järjest enam väikeettevõtlus. Põlvamaa delegatsioon külastas kohalikest ettevõtetest küttematerjali- ja mööblitootjat ning kahte kooli.

Kokku on Kulikovka rajoonis 15 kooli ja seal õpib ligikaudu 1300 õpilast. Kohalike ametnike hinnangul on neil koole liiga palju ja õpilaste arvu silmas pidades piisaks ka vaid kahest koolist.

Maavanem Ulla Preeden leidis, et kuigi hariduses on riigi poolne rahaline panus väike, tehakse omaalgatuslikult väga palju.

“Kooli heakorratöödesse on kaasatud lapsevanemad, kes näiteks värvivad klassis toole ja laudu, et lastel oleks parem õpikeskkond. Niisamuti panustavad ka kohalikud ettevõtjad, vahendite ja rahalise toetusega kooli arengule kaasa aidates,” leidis Ulla Preeden.

“Kui seitse aastat tagasi Ukrainas käies jättis see piirkond natuke räpase ja arengus mitte väga kaugel oleva riigi mulje, siis tänaseks on palju muutunud. Enam ei räägitud mitte arvutite puudumisest, vaid täiesti korralikust interneti kiirusest. Samas läks Põlva Maavalitsuse ja Põlvamaa Omavalitsus Liidu poolt kingitud sülearvuti igati asja ette,” rääkis Põlvamaa Omavalitsuste Liidu esimees Raul Kudre.

Pikaajaline koostöö

Eesti ja Ukraina suhted on head ning paljudes valdkondades tehakse tihedat koostööd. Ukraina on Eestile oluline kaubandus-majanduspartner ning Eesti kaupadel ja teenustel on Ukrainas hea maine. Eesti ja Ukraina valitsusasutused on teinud ja teevad kindlasti ka edaspidi tihedat koostööd.

Põlva maakonna ja Kulikovka rajooni vahel on sõprussuhted olnud juba nõukogude ajast. Siis tehti aktiivselt kaubanduslikku koostööd, jagati kogemusi ja toimus kultuurivahetus. Nõukogudel Liidu lagunemise perioodil jäi suhtlus tagaplaanile ning pärast seda soojendati suhted uuesti ülesse ning 2006. aasta augustis sõlmiti ametlik koostööleping Põlva maavalitsuse ja Kulikovka rajooni riigi administratsiooni vahel.

Kultuurialast koostööd on Kulikovka ja Põlvamaa teinud juba partnerluse alguspäevist ning see on siiani kõige sagedasem. Ka sel korral ametlikku delegatsiooni saatnud rahvamuusikud võeti kohapeal väga hästi vastu ja jätsid ukrainlastele kustumatu mulje.

Kindlasti on plaanis jätkata nii koostööd kui suhtlust erinevatel tasanditel. Näiteks näeb Räpina Inkubatsioonikeskuse juhataja Leo Kütt Põlvamaa ja Kulikovka rajooni ettevõtjate vahelisi koostöövõimalusi eelkõige oskusteabe jagamisel. Ukraina poolt on huvi olemas.

“Kohaliku rajooni Tarbijate Ühistu esimees avaldas soovi tulla Eestisse ja palus korraldada meil kohtumisi kaubandusega tegelevate ettevõtetega,” rääkis Kütt.

Visiidi käigus esitati kutsed kultuurikollektiivile järgmise aasta lõõtspillipeol Harmoonika osalemiseks ning samuti ootame külla 4-5 liikmelist delegatsiooni haridusevaldkonnast.

“Tänaseks pole mitte ainult meil neile anda, vaid ka meil on juba ühtteist õppida,” lausus maavanem Ulla Preeden. Partnerluse arendamiseks on mitmeid võimalusi ja koostöövalmidus on mõlemal poolel.

Head Uudised GoodNews