1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. USA jazziajaloolane Larry Appelbaum esmakordselt Eestis
USA jazziajaloolane Larry Appelbaum esmakordselt Eestis

USA jazziajaloolane Larry Appelbaum esmakordselt Eestis

USA jazziajaloolane Larry Appelbaum esmakordselt Eestis18.-27. aprillini viibib Eestis jazziajaloolane, ajakirjanik ja USA Kongressi Raamatukogu muusikaosakonna teadur Larry Appelbaum, kes annab Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Narvas muusikaõppuritele ja –õpetajatele jazziteemalisi loenguid ning kohtub muusikaajakirjanikega.

Appelbaum viibib Eestis USA saatkonna ja Eesti Jazzliidu kutsel, tähistamaks Eestis ülemaailmset jazzikuud (Jazz Appreciation Month), mis sai alguse Appelbaumi kodulinnas Washingtonis. Ehkki Appelbaum viibib Eestis esmakordselt, on ta meie jazzmuusikaga kursis.

Larry Appelbaum on maailmas tunnustatud jazzispetsialist, kelle mitmekülgsust kinnitab tema lai professionaalne haare. Just tema on leidnud mitu Thelonious Monk´i , John Coltrane´i ja Lester Young´i ajaloolist salvestust. Alates 1981. aastast töötab ta USA Kongressi Raamatukogus täites erinevaid rolle heliinsenerist kuraatori, haridus- ja arhiivindusspetsialistini. Appelbaum kuulub Grammy auhinna jazzikategooria nominatsioonikomiteesse, ta on töötanud produtsendi ja kontserdikorraldajana ning konsultandina paljude jazzialgatuste juures üle maailma. Tema hiljutine suurem töö konsultandina hõlmab Venemaa jazziarhiivi ja uurimiskeskuse loomist koostöös Vene kolleegidega.

Ajakirjanikuna on Appelbaum teinud aastaid kastööd maailma jazziajakirjanduse eliiti kuuluvale JazzTimes´ile. Lisaks kirjutab ja pildistab ta nii Vene, Jaapani kui ka USA trüki- ning veebiväljaannetele. Alates 1981. aastast töötab ta vabatahtliku jazzitoimetajana raadiojaama WPFW-FM heaks, mis levib üle maailma. Tema saadetes on korduvalt kõlanud ka Eesti muusika.

Eestis pühendub Appelbaum kohtumistele muusikaõpilaste, -õpetajate ja ajakirjanikega, mille keskmes on vestlused jazziajaloost, samuti arutelud jazzi hetkeseisust maailmas ning noorte muusikute rahvusvahelistest karjäärivõimalustest. Tema kohtumiste korraldamisele on õla alla pannud tunnustatud jazzmuusikud ja pedagoogid Jaak Sooäär, Oleg Pissarenko ja Marek Talts.

Larry Appelbaumi ajakava Eestis:

20. aprill kohtumine Jazzkaare noorte veebireporteritega
21. aprill seminar Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia tudengitele
22. aprill kohtumine Pärnu muusikakoolis õpilaste ja õpetajatega
23. aprill kohtumine Tartus H. Elleri Muusikakooli õpilaste ja õpetajatega
24. aprill kohtumine Narva kolledžis Narva jaSillamäe muusikaõpilaste ja –õpetajatega
25. aprill kohtumine Tallinna üldharidsukoolide tudengitega

Head Uudised GoodNews