1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Uue tööajastu küsimus: Kas robotid mõjutavad töökohti homme või „alles“ ülehomme?
Uue tööajastu küsimus: Kas robotid mõjutavad töökohti homme või „alles“ ülehomme?

Uue tööajastu küsimus: Kas robotid mõjutavad töökohti homme või „alles“ ülehomme?

Sel nädalal arutlevad tippspetsialistid  selle üle, kas ja kuidas robotid meie töökohti tulevikus mõjutama hakkavad.  Arutelud toimuvad avatud filmipärastlõunatel Tallinnas ja Pärnus.

Tööinspektsiooni ning Euroopa Töötervishoiu ja Tööohutuse Agentuuri koostöös toimuvad  diskussioonid Tallinnas ja Pärnus koos teemakohase lühidokumentaalfilmiga „Before the Bridge“ (Enne silda), mis räägib töökohtade automatiseerimisest. Tasuta seminarile on oodatud kõik, kel huvi trendidest ülevaade saada ja kaasa mõelda-arutleda Tallinnas kolmapäeval, 3. oktoobril kl 15 ( kino Artis) ja Pärnus reedel 5. oktoobril kl 15 (Apollo kinos)

Before the Bridge“ (Enne silda) võitis 2017. aastal Leipzigi rahvusvahelisel dokumentaalfilmide festivalil parima tööteemalise dokumentaalfilmi auhinna. „Juba täna töötame koos robotitega ning automatiseerimine aitab luua rohkem kõrgema lisandväärtusega töökohti. Sellest tulenevalt on aina enam tähtis, et planeeriksime ja oskaksime näha sellest tulenevaid muutusi- lihtsamate töökohtade asendumist masinatega ja üha laialdasemat tehisintellekti kasutust,“ ütles Enterprise Europe Network võrgustiku koordinaator Lea Aasamaa. „Osadele väikeettevõtjatele on robot-lahendused asendamatud, sest need asendavad puudujäävaid töökäsi, ilma milleta on ettevõttel oma tellimusi raske täita. Sama puudutab ka keskmisi ja suuri ettevõtteid, kus protsessi pidev optimeerimine robot- ja automaatlahendustega on paratamatu.“

Filmivaatamise järel arutleb tööõnne üle psühholoog ja karjäärinõustaja Tiina Saar-Veelmaa. Püstitame hüpoteesi – kas osa tööõnnest kuulub tulevikus tõesti robotitele?  Filmiõhtut modereerib Tallinnas Proexperdi personalijuht Liis Paemurruja Pärnus Metsa Woodi tehase direktor Kaarel Tali.

Möödunud nädalal avaldatud Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse uuringust selgus, et enamik eestlasi (68%) on teadlikud töökohtade automatiseerumisega kaasnevast töökohtade kaotusest kuid ollakse kindlad, et nende ametikohta see ei mõjuta. Vaid 6% vastanutest arvab, et uute tehnoloogiate mõju nende ametile avaldub juba lähiaastatel. Kaubanduses ja teeninduses on kõige enam (40%) inimesi, kelle arvates on tehnoloogia juba asendanud või asendamas järgnevatel aastatel nende ametikohti.

Üritus kestab kuni kella 17ni. Üritusel osalemine on tasuta, ent vajalik on eelregistreerimine.

Registreeri SIIN

Head Uudised GoodNews