1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. UURING! Eesti inimesed pigem usaldavad advokaate
UURING! Eesti inimesed pigem usaldavad advokaate

UURING! Eesti inimesed pigem usaldavad advokaate

Eesti inimesed pigem usaldavad advokaateMärtsis Eesti Advokatuuri ja Turu-Uuringute aktsiaseltsi poolt läbi viidud arvamusuuring näitab, et inimestest, kes on advokaaditeenusega kokku puutunud, usaldab advokaate 69 protsenti. Neist, kes on kokku puutunud harva, usaldab advokaate 58 protsenti ning nendest, kes pole üldse kokku puutunud, usaldab advokaate 49 protsenti.

Uuringust nähtub, et inimesed peavad advokaate Eestis pigem usaldusväärseteks (56%) ja vastutustundlikeks (53%). Kõige kõrgemalt hinnatakse uuringu kohaselt aga advokaatide asjatundlikkust (70%).

Advokaate ei usalda aga 28 protsenti inimestest, kes on advokaaditeenusega tihedalt kokku puutunud, 25 protsenti nendest, kes on harva kokku puutunud ning 13 protsenti nendest, kes pole kokku puutunud.

Möödunud neljapäevasel Eesti Advokatuuri üldkogul esitletud uuringutulemusi kommenteerides ütles advokatuuri esimees Sten Luiga, et mitte kõigil inimestel Eestis pole võrdset ligipääsu kvaliteetsele õigusabile ning see olukord süvendab ohtlikku ebavõrdsust ühiskonnas üldiselt. Luiga sõnul eeldab olukorra parandamine muu hulgas ka senise riigiõigusabi süsteemi reformimist, mis muudaks õigusabi kättesaadavamaks just majanduslikult vähem kindlustatud inimestele.

Ka uuringutulemustest nähtub, et advokaatide puhul näevad vastajad probleemi teenuse kõrges hinnas – 47 protsenti inimestest usub, et advokaaditeenus on kättesaadav ainult rikastele.

Eesti Advokatuuri kui organisatsiooni usaldab 52 protsenti inimestest, kuid seejuures on kõrge nende inimeste hulk, kes ei ole kursis Eesti Advokatuuriga (32 protsenti).

Turu-Uuringute aktsiaselts küsitles uuringut läbi viies üle Eesti 1004 inimest vanuses 15 aastat ja rohkem.

Head Uudised GoodNews