1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Uus! Jääaja Keskuses saab uudistada taastuvenergia tootmist
Uus! Jääaja Keskuses saab uudistada taastuvenergia tootmist

Uus! Jääaja Keskuses saab uudistada taastuvenergia tootmist

KäsigeneraatorAlates veebruari kuust on Jääaja Keskuse kolmandal korrusel avatud uus ekspositsiooni osa – taastuvenergeetika mudelid. Kolmandal korrusel näeb näiteks oma silmaga ja saab oma käega proovida seda, kuidas toodetakse hüdroenergiat, kui palju on võimalik toota päikeseenergiat Eestis, kui palju peaks väntama käsigeneraatoriga, et laadida enda telefoni ning palju muud põnevat.

Jääaja Keskuses uuendas enda kolmandal korrusel paiknevat põlevkivile ning põlevkivist toodetavale energiale pühendatud ekspositsiooni ruumi. Alates veebruarist on keskuses kõigile huvilistele proovimiseks avatud käsigeneraator, tuule-, päikese- ja hüdroenergeetika mudelid ning tulevikule pühendatud ekspositsiooni osas ka maavärina simulaator.

Käsigeneraatoriga saab iga külastaja proovida, kui kaua ja kui tugevalt on vaja vändata selleks, et laadida näiteks enda telefoni või et süttiks lambipirn. Päikeseenergia mudelis saab võrrelda, kui efektiivne on päikesepaneel Eestis, Saksamaal või Brasiilias. Tuuleenergia mudelist näeb ja saab proovida kui palju energiat on üldse tuule abil toota võimalik. Hüdroenergia mudelilt näeb oma silmaga, kuidas saab veest energiat toota. Kõik taastuvenergeetika mudelid töötavad käed-külge põhimõttel ehk külastaja saab oma käega proovida järele erinevad tootmisviisid ning seejärel juba ise hinnata kui efektiivne üks või teine energiatootmisviis Eesti oludes on.

Lisaks saab iga külastaja maavärina simulaatoril seistes tajuda kuni kuue pallist maavärinat. Reaalsuses on kõik maavärinad erinevad ning maavärina puhul on liikumine ettearvamatu ja kaootiline. Antud simulaatori abil saab inimene aimu sellest, mis tunne on seista maavärina ajal maapinnal.

Päikeseenergia

Taastuvenergeetika mudelite projektijuht Kaupo Mets ütleb, et antud ekspositsiooni uuenduse eesmärk on näidata, mis on meie alternatiivid Eestis põlevkivist energia tootmisele ja kui efektiivsed need meie tingimustes on. Ta lisas, et antud ekspositsioon on üles ehitatud nii, et see oleks huvitav igas vanuses külastajate jaoks, sest näiteks hüdroenergia tootmiseks on vaja vett pumbata ning seeläbi saavad ka nooremas eas külastajad aru, kuidas reaalselt energia tootmine käib. Gümnaasiumi õpilaste jaoks on tulemas ka vastavasisulised õppeprogrammid, mis käsitlevad taastuvenergeetika teemat süvitsi.

2012. aasta turismiobjektiks ja aasta keskkonnateoks valitud Saadjärve kaldal paiknev Jääaja Keskus on populaarteaduslik meelelahutuskeskus, mille eesmärgiks on tutvustada jääaega, selle jälgi Eestimaal ning anda aimu meie tulevikust. Jääaja Keskuse peamisteks tõmbeobjektideks on elusuuruses mammutid, lastele mõeldud mängukoobas ning igas vanuses külastajate jaoks põnevad interaktiivseid tegevused. Jääaja Keskus koos kohvikuga on avatud teisipäevast pühapäevani kell 11-18.

Head Uudised GoodNews